Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Matkov škaf - 01.05.14

Med Grintovci: Pestro zimsko dogajanje se v gorah izrazi na več načinov - 8 x 5 x 11

Ob poti po dolini so robovi proda dodobra razriti, prav tako markirana steza. Preseneti velik ostanek plazu, ki je priletel čez skalno zaporo in se na široko razlil po dolinski uravnavi. Na stezi sami skorajda ni posledic žledu, nekaj manjših vej pa sva tudi midva vrgla po bregu navzdol.

Glavno snežišče je povsem v mejah normalnih zim. Je pa veliko rumeno-oranžnega kamenja, ki se je odkrušilo z vzhodnih vznožnih sten in se razletelo po spodnjem delu plazu. Lepa skalna miza čaka na primeren trenutek, ko bo sneg ravno prav odjenjal izpod nje, da se prevrne. Na novem položaju se bo sneg pod njo zopet počasneje topil in zgodba se bo vsaj delno še nekajkrat ponovila.
Lep primerek na snežišču je tudi črn zemeljski plaz, ki ga je snežna gmota odtrgala s podlago vred in prinesla čez skale.

Ob zadnjem delu strmejšega vzpona pod steno, kjer se vsako leto naredi snežni lijak, se ponavadi natakne čelada na glavo. Tudi letos je v snegu dovolj opozorilnih kamnov, da se človek zave nevarnosti svojega početja. Pa še ravno na snežni rob je nekaj kamenčkov skoraj neslišno padlo ... Zmeraj zanimivo pričakovanje prvega pogleda v lijak, ki ga vztrajno dolbe voda, je bilo letos skorajda neprijetno. Voda prši v dokaj močnih in zgoščenih kapljicah, tako da si ob daljšem zadrževanju hitro moker. S seboj sem za spremembo prinesel še meter in v zgornjem delu sva na širšem delu izmerila osem metrov, na najožjem pa pet. Pri merjenju v globino, stoječ na najnižjem lijakovem robu, se mi je meter ustavil ob izteku, Genadij pa je z druge strani dodal še pogled na manjkajoči meter do dna - enajst metrov. Na zahodni strani lijaka je letos precejšen kup snega, ki višino dodobra poveča. Zanimivo pa je, da je letos zelo veliko ostankov črne prsti na snegu v škafovih obokih ...

Ob večkratnem pogledu na sedaj že prazno rdečo škatlico pod steno, na tleh ležečo mokro in razcefrano vpisno knjigo se mi zazdi, da tovrstna izvedba ni ravno najprikladnejša za skoraj celoletno mokro okolico. Vendar bo neka roka že poskrbela tudi za to ...

 Boris Štupar
Foto: Genadij in Boris

Matkov škaf v preteklih letih

G-L: 2013

G-L: 2012

G-L: 2011

G-L: 2010

G-L2009

  G-L: 2008

G-L: 2007

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46105

Novosti