Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Škaf

Trenutna globina Matkovega škafa, ki počasi, a vsak dan, spreminja svojo podobo, je dobrih pet metrov.

Delo ima praznik, torej naj bi bil to dan brez dela. Žal temu ni tako, saj se vseeno najde delo, ki ni najbolj prijetno. Dežurne službe morajo vseeno opravljati svoje delo, gostinski in turistični delavci služijo svoj kruh ...
Matkov kot, ki v turizmu šele orje prve korake, je pravi raj za ljudi, ki ne marajo gneče. Ljubitelji množičnega turizma pa v vrsti v svojih jeklenih konjičkov čakajo, da lahko plačajo vstopnico za ogled in rekreacijo v Logarski dolini.

Prebivalci, ki se preživljajo na sončnih pobočjih nad dolino, so že sami po sebi kot kralji ... pod temi gorami in kopami. Zavest o pomenu ohranjanja dediščine se počasi a vztrajno prebuja v njih. Duh, ki ga je ponesel Robanov Joža, se prebuja v njegovih delih. Že v šoli obujajo spomine iz ljudskega izročila in nedvomno bomo tudi na blogih lahko prebirali o zanimivostih iz teh krajev, ki jih ne zmanjka.

Sneg tudi letos ni skoparil. Snežni plazovi so v pomladanskem času hrumeli skorajda do prodnatih ravnic in nam ustvarili podoben pogled kot v preteklih letih.
Znamenitost in delo narave se tudi letos odražata v snežnih plasteh, ki so naložene pod steno in grapo, po kateri se v curkih in v kapljah padajočih čez previs odceja stopljeni sneg. Tud Škaf bo, ko bo voda izdolbla sneg do skalnatega dna, podobno visok. Zgornji rob je poravnan s smernimi tablicami in kovinsko škatlico, z že dodobra načeto vpisno knjigov v njej. Zanimive strukture, sive črte nam prikazujejo marsikaj. Tako kot pri požaganem drevesu letnice so podoba in prikaz časa.

Gore nam kar same ponujajo številne zanimivosti. Lepota se izmenjuje s časom. Nevarnosti moramo znati zaznati in pravi čas namestiti čelado, ki nas morda zavaruje pred padajočim zapadnim kamenjem. Kamenje na snegu nam že samo po sebi to sporoča. V tem času je čelada na glavi pač nujna. Ob ohladitvah prav pride tudi cepin, morda celo dereze.

Snežni plazovi se, kot vidimo na snežišču, prav radi pomešajo s kamenjem. Napovedovati takšne dogodke je težko in nepredvidljivo. Poduk o zakonitostih narave pa je kombinacija med teorijo in prakso.

1. maj 2010 Boris Štupar

 

G-L: 2009 Matkov kot - Škaf

G-L: 2008 Matkov Kot, Jezero in Škaf

G-L: 2007 Matkov kot - Škaf


Poletno plezanje v Matkovem škafu

Foto: Nejc Klančnik, Savinjske novice št. 30, 24 julij 2009


Škaf in pitje

Da ne bomo izpadli preveč resni. Morda veste katera stopnja je pri ljubiteljih pitja dokončna?

Šilce, štamperle, štuc, štefan, škaf


Igrišče na produ

Foto: Genadij Štupar

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti RAZ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46098

Novosti