Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lintver v Jezeri ali Zgodba solčavskega zmaja

Osnovna šola Blaža Arniča Luče - Podružnica Solčava: Raziskovalna naloga učencev 3. in 4. razreda

Da bi lahko tržili lintverja kot turistični spominek, je bilo potrebno legendo o njem poenotiti. Na podlagi zgodb, ki so jih zapisali Jože Vršnik, Valent Vider in Aleksander Videčnik smo sestavili našo verzijo lintverjeve zgodbe. Pri sestavljanju enotne zgodbe smo upoštevali kriterije verjetnosti, smiselnosti in logičnega zaporedja, izbrali smo tiste značilnosti, ki jih je bilo mogoče vključiti v turistično ponudbo, zagotovo pa je bil eden od kriterijev tudi to, kaj je bilo nam bolj všeč.

Lintver v Jezeri

Petelin, ki dočaka sedmo leto, znese jajce, veliko kakor droben oreh. Če to jajce pade v vodo ali lužo ali kakršnokoli mokroto, se iz jajca izvali lintver (zmaj). Dobra gospodinja mora znati preprečiti takšno nesrečo, tako da poskrbi, da noben petelin ne učaka sedmega leta.

Ob vhodu v Matkov kot je bilo nekdaj jezero. Zato se ta kraj in potok še danes imenujeta Jezera. Jezero je segalo nekako od sedanje hudourniške pregrade pod Puščavniško zijavko in daleč gor po razširjeni dolini. Izliv je zagradila visoka stena v sedanji soteski med Klemenčo pečjo in Orlovcem. Malo više je skalnat grič, ki se imenuje Ribča peč. Ime je dobila po ribičih, ki so na njej privezovali čolne in sušili mreže. Ribča peč je gledala iz jezera kakor otoček. V jezeru je živel lintver, ki so se ga ribiči silno bali. Njegovo gibanje v jezeru je pomenilo zanje nevarnost, da jim prevrne čoln. Če je priplaval na površje in udaril z repom, je nastal vihar, da je podiralo drevje. Če je šel na suho, je bežalo vse, drevje pa se je upogibalo za njim in ga hotelo pobiti s svojimi vrhovi. Ubiti ga ni moglo. To bi lahko storil le macesen s sedmimi vrhovi. Ob jezeru so se pogosto pasle Žibovče krave. Če so se približale jezeru, je lintver pognal valove na breg, da je najbližjo pljusnilo v jezero in zmaj jo je požrl.
Lintver je začel kljuvati steno, ki je povezovala Klemenčo peč in Orlovec in tako
zadrževala jezero. Ko je steno prekljuval, se je jezero zlilo po soteski in nastala je taka povodenj, da je voda segala do cerkvenega praga v vasi. Tu je pustila zibelko z otrokom. Ob razlivu jezera je macesen s sedmimi vrhovi ubil zmaja, njegove kosti so pozneje našli na Logarskih njivah.

Lintver v Jezeri ali Zgodba solčavskega zmaja (PDF)

AVTORJI:
Julija Ahčin
Maja Čerček
Ana Golob
Špela Lipnik
Filip Matk
Alen Mančić
Kristina Poličnik
Neža Prušnik
Jošt Roban
Oskar Roban
Urška Suhodolnik
MENTORICA: Bernardka Ipavec
STROKOVNI SODELAVCI: Barbara Trobentar


 UTRIP glasilo občine Solčava, julij 2010 številka 14  leto X PDF
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti