Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.08.11

Vreme naklonjeno številnim vzponom.

Vreme je naklonjeno kot že dolgo ne, tako da se večinoma pleza v hladnih severnih stenah. Vzponi so večinoma v povprečju, čeprav mi je na ušesa prišlo, da se vseno poskuša v nekaterih zanimivih projektih. Morda o uspešnih vzponih že v naslednjih novicah.

Andando avanti in La Bomba

La BombaDejan Koren (AO Vipava) se letos zanaša na raziskovalno žilico, kar mu zelo uspeva in tako mu je pred kratkim uspelo dodati še dve novi in težki prvenstveni smeri. O tem je bilo že govora na naših straneh, vendar vseeno preletimo dejstva. Konec julija in v prvi polovici avgusta je v navezi s Stanko Vidmar (AO Vipava) v štirih ločenih dneh uspel v smeri Andando avanti (7c, 7a obv., 250 m) v steni Malega Rateškega Mangarta. Gre za smer v odlični skali z fantastičnimi prehodi, ki je opremljena s svedrovci. Uporaba kakšnega metulja ne bo odveč v lažjih raztežajih. Sredi avgusta pa je v skupini Tofane, bolj natančno v jugozahodni steni Punti Giovaninni s soplezalcem Boštjanom Mikužom preplezal novo smer La Bomba (VIII, 450 m). Smer poteka po fantastičnem in atraktivnem južnem razu, ki jo krasi izpostavljenost ter ji daje resnost ponekod nekoliko krušljiva skala.

Spomin

V steni Velike Raduhe je v spomin na Franca Oderlapa nastala nova smer Spomin – spominska smer Franca Oderlapa (VIII-, 325 m). Smer sta v spomin na prijatelja preplezala Grega Lačen in Miro Kaker (oba AK Črna). Smer je bila letos zaključena, medtem ko je Grega v isti smeri probaval že lansko leto. Letos se je vse izšlo tako kot se mora in nastala je smer konstantnih težav v strmi steni. Več slik vzpona na sledeči povezavi.

Vsepovsod

Matic Košir (AO Jesenice) in Maja Lobnik (AO TAM) sta čez vikend obiskala Dolomite z namenom plezanja v mogočni južni steni Marmolade. Sobotne načrte jima je prekrižala nevihta prejšnega dne in posledično mokra stena, tako da sta tisti dan plezala krajše smeri na prelazom Sella in sicer v steni Piz Ciavazes smer Via Irma (VII-, 250 m). Nato jima je ostalo časa še za Tissijevo smer (VI, 200 m) v prvem Sellinem stolpu. V nedeljo pa velika in mogočna stena Marmolade. Z dnem sta vstopila v smer Schwalbenschwanz (VI+, 750 m). Smer poteka v spodnjem delu po lažji grapi, zgoraj nad gredino pa povečini po značilnih »marmoladskih« luknjicah v strmih ploščah z malo možnosti varovanja. Na vrhu te za konec ture čaka še nekaj raztežajev strmega kamina.

Peter Juvan in Nina Trošt (AAO) sta v Dolgem hrbtu plezala veliko klasiko stene smer Šimenc – Škarja (VI, A2, (VII+) 500 m). Petru je uspel vzpon na pogled in ob množici klinov priporoča vsaj petnajst kompletov. Nina se je tu in tam prijela kompleta. Plezane so bile tudi ostale klasike Dolgega hrbta od Jubilejne do Trikota in Jernejevega stebra. V glavnem se alpinisti držijo ustaljenih smeri po Miheličevem priporočilu.
V Julijcih sta Matic Košir (AO Jesenice) in Neli Pegan (AAO) plezala malo obiskano Desno zajedo (V+, 500 m). Upam, da bo odlična galerija slik pripomogla k večjem obisku divjih koncev nad dolino Krnice. V petek sem se sam potikal po Triglavski steni v območju Nemške smeri in razen množice planincev videl le eno navezo za mano v Nemški smeri, ostali del Stene pa je navidezno sameval. Drugačna zgodba se je odvijala čez vikend, ko so bile vse smeri deležne množičnega obiska. V steni je velikemu številu navez botroval tudi plezalni vikend AO Črnuče.
Jera Jelenc in Janez Miklavčič sta (22.08.) v severni steni Nad Šitom glave opravila (verjetno) drugo ponovitev Mladega raziskovalca (VII/V-). Povedala sta, da je smer resnično lepa, skala nad povprečjem v ostenju in bi vsekakor zaslužila več ponovitev. In še ena stara: 30. julija sta opravila tretjo ponovitev Summer brejka (VI+/V+) v Trapezu Debele peč. Smer je prav tako vredna ponavljanje in je sedaj bogatejša za klin na sidrišču med 3. in 4. raztežajem.

Spisano je bilo tudi poročilo o letošnjem plezalnem taboru družin, ki si ga lahko preberete tukaj.
 

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 

(Po)objave o alpinizmu 

(Po)objave o odpravah ipd. akcijah


Mangart

Andando avanti, Mali Rateški Mangart

La Bomba

La Bomba, Punta Giovaninni

Spomin

Spomin, Velika Raduha


V Steni - 17. avgust 2011

Foto: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46079

Novosti