Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izgubljeni otrok pri 15 pod ničlo

Slovenske novice, Odprti stolpci - Zoran Štok: Glede na članek, ki je bil objavljen v vašem časopisu Slovenske novice pod naslovom Izgubljeni otrok pri 15 pod ničlo 6. decembra 2010,

in glede na neresnice, ki so bile navedene v tem članku, se čutimo moralno dolžni pojasniti resnične okoliščine dogodka.

Planinsko društvo Polzela deluje že 50 let. Za nami je ogromno dobro organiziranih planinskih pohodov in taborov. Vsi, ki v PD delujemo, se močno zavedamo odgovornosti, ki jo čutimo vedno, ko mladi rod vodimo po planinskih poteh. Organiziramo tudi tridnevna zimovanja podmladka, kjer mlade planince izobražujemo in seznanjamo z lepotami in nevarnostmi v naravi ter jih navajamo na varno hojo v gore.

Vsak planinski pohod, ki ga izvedemo (imamo jih 10 v letu), organiziramo pod vodstvom izkušenih planinskih vodnikov PD Polzela. Tudi tokrat je bilo tako.
Pred samim pohodom smo pridobili informacije o prevoznosti ceste do Podmeje in dostopnosti planinske poti do planinskega doma na Mrzlici. Ker je bil to poseben dogodek – Miklavžev pohod, se je prijavilo kar 40 mladih planincev, mnogi med njimi v spremstvu staršev. Z njimi je šlo sedem vodnikov in mentorjev.

S Podmeje smo se odpravili ob 16.34. Pred začetkom pohoda smo mlade planince in ostale pohodnike seznanili s pravili varne hoje v nočnem zimskem času, jih po seznamu poklicali, prešteli in krenili na pot.
Na vrh smo prispeli ob 18.15, se pred planinskim domom na Mrzlici zbrali ter se ponovno prešteli. Po Miklavževem obdarovanju, ki je ves čas potekalo pod budnim očesom vodnikov, mentorjev in staršev, smo se pred vrnitvijo v dolino ponovno zbrali na že dogovorjenem mestu pred domom, preverili prisotnost po seznamu otrok in v tem trenutku je bil prisoten tudi Bernard. Oglasil se je in pomahal z roko. Bili smo torej vsi in ob 20.15 smo odšli nazaj v dolino.

Na začetku kolone je bil vodnik, na sredini mentorji in starši in na koncu dve mentorici ter vodnica. Po pol ure hoje smo se ponovno prešteli in ugotovili, da v skupini eden manjka. Ker tega nismo mogli verjeti, smo se ponovno prešteli. Žal je res manjkal Bernard. Poklicali smo informacije, pridobili telefonsko številko doma na Mrzlici in takoj poklicali.
V času našega telefonskega poizvedovanja v planinskem domu na Mrzlici je ena od mentoric prejela klic Bernardovega očeta, vodnik pa klic Centra za obveščanje, da se fant nahaja v planinskem domu v varstvu Gorske reševalne službe.

Fanta je pred planinskim domom opazil planinski vodnik PD Mislinja kmalu po našem odhodu. Bernard je sedel na klopci pred domom (imamo fotografijo), na mestu, kjer je bilo naše zbirališče. Vodnik iz Mislinje je skupaj s svojo ženo obvestil organizatorje, ki so dečka predali v roke Gorski reševalni službi. Ta ga je nato pospremila v tople prostore doma. Gorska reševalna služba je preko Centra za obveščanje obvestila Zorana Štoka, ki je že bil na poti proti domu, da prevzame Bernarda. V spremstvu Gorske reševalne službe ga je pripeljal nazaj na izhodišče poti. Ostala skupina pa se je v tem času vrnila do avtobusa na Podmeji.

Okoliščine dogodka smo pojasnili tisti, ki smo bili zraven. Sprašujemo se: kje je novinarska etika obeh novinarjev, ge. Polone Malovrh in g. Jaroslava Jankoviča? Ali se zavedata, kaj sta s svojim člankom povzročila vsem vpletenim zaradi zapisanih nepreverjenih dejstev?

Zavedamo se, da se to ne bi smelo zgoditi. Za vse nas je to del življenjske šole, pa naj gre za vodnike, mentorje, starše, naše mlade planince ali pa za naše lastne otroke. Svoje delo kot vodniki in mentorji jemljemo resno, odgovorno in poskušamo narediti vse, da do neljubih dogodkov oz. zapletov ne bi prišlo, kot smo naredili tudi tokrat.

Vedno pa žal obstaja kanček možnosti, ki je ne moremo predvideti in pričakovati, kajti otroci, s katerimi delamo, so ranljivi nepredvidljivi.

Zoran Štok,
predsednik PD Polzela in mentorice mladih planincev

 09.12.2010


Slovenske novice, Žurnal 24/G-L:
Šestletnika pri minus 15 našli reševalci

24 ur, Delo/G-L: Pohod usoden za 50-letnika, šestletnik zašel s poti

Večer/G-L: Dečka našli, pohodnik umrl

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Izgubljeni otrok pri 15 pod ničlo"

Franc Štibernik,

Lepo, da vsaj na Gore-ljudje lahko preberemo resnična dejstva vpletenih.

Zoran, upam, da zaradi blatenja novinarskih mrhovinarjev ne boš izgubil volje do dela z otroci.

Ali lahko pričakujemo tudi opravičilo tistih, ki iz nesrečnih naključij delajo senzacije in blatijo prostovoljce, ki se dobro zavedajo svoje odgovornosti in možnosti neljubih dogodkov a vseeno vztrajajo. Če ne bi imeli takšnih prostovolcev bi marsikatera dejavnost v PD že zamrla, tako kot je zaradi nesrečnega dogodka na šolskem izletu pred leti, zamrla planinska dejavnost na marsikateri šoli, kjer ni junaka, ki bi si upal prevzeti osebno odgovornost in preživeti novinarski medijski linč on morebitnem nesrečnem dogodku.

Ali bo morda kdo iz vodstva PZS stopil v bran Zoranu in prostovoljstvu?

Zoran pogumno in srečno naprej!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46085

Novosti