Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Šestletnika pri minus 15 našli reševalci

Žurnal 24 - N. Re.: Šestletnega Bernarda, ki so ga planinci vzeli na zimski pohod na Mrzlico, pri sestopu pogrešili. Otrok najverjetneje odtaval k drugi skupini, na pomoč priskočili gorski reševalci.
Slovenske novice: Izgubljen otrok pri 15 pod ničlo

Otroke vedno preštejemo in tako je bilo tudi tokrat. Tudi Bernard se je javil, preden smo odšli nazaj v dolino, dvignil je roko. Po 15 minutah hoje smo se ustavili in spet prešteli. Takrat smo ugotovili, da šestletnika ni," je za zurnal24.si povedal Zoran Štok, predsednik Planinskega društva Polzela.

Prestopil k drugi skupini?
Miklavževega pohoda na Mrzlico se je v soboto udeležilo 45 otrok. Spremljali so jih trije vodniki, mentorji in še devet staršev, pohod so po markirani poti usmerjali tudi gasilci in gorski reševalci. "Lahko rečem, da je šlo za splet okoliščin, saj je šestletnik očitno pri hoji v dolino prestopil k drugi skupini," je še dejal Štok in zavrnil vse obtožbe, da otroka več kot uro ni pogrešal nihče.

"Takoj sem poklical v planinski dom in ni res, da otroka eno uro ni nihče pogrešal. Obvestili smo reševalce in gasilce. Sam sem ga šel iskat, takoj ko smo ugotovili, da ga ni. Ko smo prišli do koče, je bil Bernard že tam," je še povedal Štok, ki bo zaradi dogodka odstopil z mesta predsednika Planinskega društva Polzela.

Otrok v šoku
"Ob 20.12 me je prek centra za obveščanje poklical gasilec in sporočil, da so v snegu pri planinskem domu našli jokajočega otroka," pa je sobotni večer opisal reševalec gorske reševalne službe Franci Intihar.
"Bernarda so gasilci odpeljali v dom in mu dali čaj. Bil je pretresen, nič ni govoril. Ko se je malo ogrel, nam je povedal, kako je ime mamici in kje je doma. Težko sodim, kaj se je natančno dogajalo, a v takšnih pogojih, ko na pohod v mraz, temo in meter visok sneg odpelješ otroke, bi priporočal, da jih najmanj privežejo. Bila je tema in verjamem, da se še med seboj v skupini niso dobro videli, otrok bi lahko tudi odtaval," je še dejal Intihar.

Zaspal na rokah reševalca
Medtem ko se je Štok vračal v planinski dom po šestletnika, ga je gorski reševalec Sašo Borišek, ki je v soboto dežural skupaj z Intiharjem, s spremljevalci že nesel v dolino.

"Med hojo mu je zaspal na rokah," je še dejal Intihar in dodal, da je "preštevanje otrok večen problem vseh izletov, sploh v množici, kakršna je bila na Mrzlici".


Slovenske novice - Jaroslav Jankovič, Polona Malovrh:
Izgubljen otrok pri 15 pod ničlo

Planinci PD Polzela so na zimski pohod na Mrzlico vzeli šestletnega Bernarda K. iz Andraža nad Polzelo in ga ob sestopu izgubili — Pogrešili so ga šele v ogretem avtobusu — Jokajočega otroka so po debeli uri našli gasilci v meter visokem snegu pri –15 stopinjah Celzija — Bil je prezebel in v šoku, da ni mogel govoriti — Gorskemu reševalcu Sašu Borišku je pri sestopu zaspal na rokah — Vodja reševanja Franci Intihar: Verjemite, pokvarili so nam večer

TRBOVLJE – V soboto je prvič po petnajstih letih tako močno snežilo pred Miklavžem. Po zasavskih hribih je namedlo več kot meter snega, veter pa je poskrbel za zamete, ki jih najstarejši ne pomnijo. Planinci z vseh koncev Slovenije so se zgodaj popoldne odpravili na tradicionalni nočni zimski pohod na 1122 metrov visoko planino Mrzlico nad Trbovljami.

Šel je tudi mali Bernard K. iz Andraža nad Polzelo. Z dve leti starejšim bratcem Lenartom sta s preostalimi planinci sedla na avtobus Planinskega društva Polzela pod vodstvom predsednika društva Zorana Štoka. Na Podmeji, dobro uro hoda do vrha, so se priključili nepregledni koloni več kot 1500 planincev in v mraku prispeli do koče na Mrzlici, ki je bila zakopana v snegu. Okoli sedme ure zvečer so se odpravili nazaj v dolino do avtobusov. Kot pravi policijsko poročilo, so Polzeljani ob 20.13 opazili, da šestletnika ni med njimi. V paniki naj bi stekla iskalna akcija za dečkom, ki so ga ob 21.43 našli gasilci blizu planinskega doma na Mrzlici. Bil je premražen in v šoku, so povedali iskalci. Po prvih ugibanjih je debelo uro taval in sedel v snegu in jokal. Temperatura se je z nočjo spustila na –15 stopinj Celzija. A eno uro ga ni nihče pogrešal.

Nočna avantura na Mrzlico
Bil je tradicionalni zimski ali Miklavžev pohod na planino Mrzlico, drugi najvišji hrib v Zasavju, od koder se vidi na Trdinov vrh na jugu in do Kamniških Alp na severu. Tu pridejo na svoj račun tudi ljubitelji rož in zelišč, zato je Mrzlica skozi vse leto ena najbolj priljubljenih pohodniških točk v Sloveniji.

Kot smo zapisali že v uvodu, sta na nočno avanturo s Planinskim društvom Polzela odšla tudi šestletni Bernard K. in njegov osemletni bratec Lenart iz Andraža nad Polzelo. Bilo je veselo, od Podmeje po spluženi poti do vrha so hodili približno eno uro in se v velikem urejenem planinskem domu okrepčali. Ljudje so rajali in popivali, bila je prekrasna noč, govorijo udeleženci.

Okoli sedme zvečer naj bi Polzeljani odšli v dolino. Pri koči naj bi Štok in njegovi pomočniki prešteli zlasti mlajše izletnike. Kazalo je, da nobeden ne manjka, Bernard naj bi celo dvignil roko, zato so se v trdi noči spustili v dolino. Po poti se je živo srebro spustilo na –15 stopinj Celzija. Pot je bila urejena in markirana, poleg tega so pohod usmerjali člani lokalnih planinskih društev, gasilci in gorski reševalci.
Polzeljani naj bi prišli v dolino ob osmih zvečer in se vkrcali na ogreti avtobus. Bili so še naprej razposajeni, bilo je veselo, nihče ni opazil, da otroka ni med njimi.

Štok nam je povedal, da se nič takega ni zgodilo. Izjavil je: »Ko smo opazili, da ga ni, smo ga šli iskat, sam sem ga šel iskat. Prišli smo do koče in tam smo ga našli. Nič se mu ni zgodilo, vse se je srečno izteklo.« Bernard naj bi bil okoli pol polnoči že doma na varnem pri očetu in materi.
Žal pa vedo gorski reševalci povedati drugačno zgodbo.

Jokal v snegu
Izlet Planinskega društva Polzela je presegel celo domišljijo vsega hudega vajenega člana gorske reševalne službe (GRS) društva Ljubljana Francija Intiharja iz Litije.
»Vedno imamo kakšno zgodbo, ne zmeraj s srečnim koncem,« je z obžalovanjem dejal.

V soboto zvečer je dežural s kolegi Sašem Boriškom, Jožetom Celestino in Petrom Zupančičem. Pohod sta nadzorovala še dva gasilca. Običajno jih je več, a to soboto je bilo treba do Mrzlice peš z dobro uro oddaljene Podmeje. Tam so svoje vozilo pustili tudi gorski reševalci. Nekaj minut po 20. uri je Intiharja prek centra za obveščanje poklical gasilec in mu sporočil, da so v snegu ob lesenem paviljonu tik planinskega doma Mrzlica našli jokajočega otroka. Bil je prezebel in zbegan. Zaradi šoka ni mogel govoriti.
Bernarda so gasilci takoj odpeljali v dom, kjer so ga oskrbeli s čajem, tisočglavi množici pred kočo pa objavili, da so našli izgubljenega otroka, a se ni nobeden oglasil. Ko se je šestletnik ogrel in malo okorajžil in povedal, kako je ime mami in kje je doma, je stekla akcija s pomočjo regijskega centra in policistov iz Žalca. »Glavno vprašanje je bilo, kako malega spraviti do avta,« pripoveduje Intihar.

Bernard zaspal na rokah
Polzeljani naj bi dejansko šele na avtobusu ugotovili, da deč-ka ni. Vodja in spremljevalec pohoda Zoran Štok se je sicer vrnil ponj, a tačas je Bernarda gorski reševalec Sašo Borišek s spremljevalci že nesel v dolino proti avtu GRS na Podmeji. »Med hojo mi je na rokah zaspal,« pripoveduje pripravnik GRS Borišek, ki otroka v svojem kratkem stažu še ni reševal. »Potem smo vožnjo kar nadaljevali v smeri Andraža nad Polzelo ...« Ostal je brez besed. Tako so fanta domov pripeljali neutrudni in požrtvovalni gorski reševalci, ki te stvari počnejo zastonj. Običajno reševalnih akcij ne komentirajo, a tokrat tudi izkušeni Intihar ni mogel ostati tiho. »Bernardova zgodba naj bo v poduk vsem, ki se lotijo organizacije pohoda v takšnih razmerah, kakršne so bile v soboto zvečer na Mrzlici: nočnega pohoda v mrazu in meter visokem snegu z otroki. Verjemite, pokvarili so nam večer je z glavo zmajeval Intihar. Intihar tudi pove, da so večino otrok na nočni pohod spremljali starši, poleg tega naj bi osem spremljevalcev iz Planinskega društva Polzela slabo obvladovalo skupino. »Iz izkušenj lahko povem, da je prešteti otroke večen problem izletov ali pohodov, sploh v množici, kakršna je bila tokrat na Mrzlici. Spremljevalci bi morali biti usposobljeni in imeti vse udeležence nenehno na očeh.«

Malega Bernarda zanemarili?
Po pripovedovanju očividcev je sedel v meter globokem snegu pri lesenem paviljonu, zmrzoval pri –15 stopinj Celzija in jokal. Okoli njega bučna množica, ki veseljači, njegovi prijatelji planinci se že grejejo na avtobusu, kramljajo in se razposajeno veselijo, medtem ko fantku mraz že nevarno leze pod kožo; bil naj bi tako prestrašen, da ni izgovoril niti besede, le jokal je in jokal. Na vprašanje, koliko otrok lah-ko ob zimskem nočnem pohodu vodi spremljevalec, Intihar odgovarja: »Če gre za hrib nad tisoč metri, če gre za zahteven zimski nočni pohod, en spre-mljevalec lahko vodi največ pet otrok.« In dodaja: »In vseskozi jih mora videti!« Se še vprašamo, so zimski nočni pohodi na tisočaka sploh primerni za tako majhne otroke? Nismo pri tej starosti v visokem snegu zidali iglujev in kurili ognja nekje na sosednjem vrtu sredi vasi? Bilo je nepozabno. Bernarda v soboto eno uro ni nihče pogrešil! Tudi tega nekateri ne bodo pozabili. 

Jaroslav Jankovič, Polona Malovrh

 06.12.2010

Tragičen pohod za 50-letnika
Vračanje z Miklavževega pohoda pa se ni srečno končalo za 50-letnega moškega iz Trbovelj. Policisti so že včeraj pri pregledu umrle osebe ugotovili, da moški ni umrl nasilne smrti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 06.12.2010


24 ur / Delo / G-L: Pohod usoden za 50-letnika, šestletnik zašel s poti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27727

Informacije

Informacije