Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

PN - 21.04.10

Jih je kdo pogrešal?

Plezalne novice, namreč?
Kakorkoli, z današnjim dnem jih postavljamo ob bok uveljavljenim AN, kot dopolnitev in ne kot konkurenco. Vsako sredo bomo predstavili povzetek dogajanja na domači plezalni sceni: najtežje vzpone, nove smeri, zanimivosti ... Koliko bomo uspešni in zanimivi, je odvisno tudi od tebe. Zato vabljen k sodelovanju, naslov  alp.ple@planid.org je tudi za PN!

Kaj se je torej zgodilo v zadnjem tednu, dveh? 8b+ na pogled Maje Vidmar, dve novi Jernerja Kruderja v Kotečniku, 9a mladega Škofica in še nekaj težkih ponovitev v Mišji peč, incident v Bohinjski Beli ... 

O super seriji Maje Vidmar v Španiji je Anže Štremfelj ažurno poročal neposredno z "igrišča", celotno dogajanje je moč povzeti po objavi Španija Rocktrip. Ni dvoma, gre za enega najboljših ženskih vzponov nasploh, z domačega zornega kota je to izenačitev najboljših tovrstnih moških vzponov (tri 8b+ na pogled Bečana).
Na vprašanje, kdaj pride na vrsto 9a in če ima že izbrano smer, je Maja odgovorila: "Prav gotovo pride kmalu na vrsto tudi poskus v 9a, vendar imajo tekmovanja prednost. O smeri pa je še prezgodaj govoriti".

Doma je bil izjemno uspešen Jernej Kruder. Potem, ko se je ogrel na Primorskem in v Mišji pači ponovil Talk is cheap (8c), je v Kotečniku potegnil dve novi težki smeri. Najprej je preplezal Firmament, star projekt Vilija Gučka in ga ocenil 8b. Včeraj (20. aprila) je dodal še težjo: Botulin (8c+). Smer je navrtal leta 2008 v sektorju Oltar, začne desno od Umazane igre in se po 20 metrih zahtevnega plezanja po plošči s slabimi stopi in zelo težkim boulderjem v stropu prikluči Kurdistanu. "Je definitivno eno stopnjo nad ostalimi težjimi smermi v Kotečniku in po mojem mnenju ena najbolj atraktivnih daleč okoli. O oceni 8c+ pa bodo še kaj povedali ponavljalci," je bil navdušen soplezalec Izidor Zupan in nakazal, da je ocena zelo zabeljena!

Veliko se je po pričakovanju dogajalo v Mišji peči, predvsem po zaslugi mladih reprezentantov. 15 letni Radovljičan Domen Škofic, lanskoletni zmagovalec evropske mladinske serije, je preplezal Martina Krpana (9a). Gre za močno previsno kombinacijo v t.i. Hladilniku v Mišji peči. "Vesel sem kot svina" je nazorno komentiral, ko je uspel v krajši varianti z imenom Konec Mira (8c+). Le kako je bil šele vesel po Krpanu? Smer je prvi preplezal Jure Golob leta 2001, ko je v dolgo levo prečnico povezal štiri obstoječe smeri. Domen je tako po Golobu, Urošu Perku in Mateju Sovi (Martin Krpan, Sanjski par, Halupca) šele četrti Slovenec, ki ima v žepu 9a. In daleč najmlajši ...

Zelo obiskana je bila smer na nasprotni strani Miške - Talk is cheap (8c). Teden dni po uspehu v Pikovi dami (8b), jo je ponovil Izidor Zupan (17 let, njegova druga 8c). Sledila sta mu Klemen Bečan in Jernej Kruder. Miha Škof je ponovil Vizijo (8c), Katarina Kejžar pa Sonce v očeh (8a+). Seveda ne smemo pozabiti na trinajstletnika iz Rimskih Toplic, Tim Unuk je preplezal Karies (8b) v Ospu. Sveža je novica o vzponu Luke Zazvonila. V soboto 17.4. je ponovil 40 m dolgo smer Človek ne jezi se (8c+, slika levo zgoraj). Že samo spodnji del je ocenjen z 8c, do vrha pa je treba preplezati še vzdržljivostno 8a+ z boulder detajlom v zadnjih metrih.

Ob vseh teh odličnih vzponih pa se postavlja vprašanje, koliko sploh zdržijo  številni stari sistemi, ki visijo v previsih Mišje peči? Nekateri so tam tudi več kot deset let. V kakšnem stanju so, je razvidno iz fotografij, ki jih je posnel Klemen Bečan. Verjetno se tisti plezalci, ki prihajajo iz "hribov" zavedajo problema in preverijo vsakega posebej. Kaj pa tisti, ki prihajajo iz telovadnic?

Kot poroča Bojan Hribernik na spletišču AO Kranj, je v Bohinjski Beli prišlo do novega incidenta. Nekateri domačini nimajo več  tolerance do ljubiteljev plezanja. Sosed pod t.i. "staro" steno in sedaj lastnik gozda pod "novo" Belo gresta včasih "na nož". Seveda imata svoj prav, toda ob tem se nekako odpira bolj splošno vprašanje "demokracije." Stene v gorah naj bi bile, tako kot obala rek, jezer in morja, javno dobro. Tudi, če so na zasebnih zemljiščih. Dostop preko njih pa je povsem privatna zadeva in  tu je pravzaprav vse odvisno od dobre volje lastnika. Vendar se hitro zgodi, da si kdo od njih "prilasti" tudi kakšno pot ali parkirišče, ki je sicer v last države ali kakšne druge skupnosti. Izjava Vilija Gučka, da bi plezalci rabili odvetnika, je morda kar na mestu. Rešitev problema na način, kot so to storili v Alabami, pa verjetno pri nas še ni realna ...

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Klemen Bečan v Talk is cheap

 


Koliko še zdrži?

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

4 komentarjev na članku "PN - 21.04.10"

Srečo Rehberger,

Pripomba je na mestu. Ne vem, kako mi je "ušla" Uroševa ponovitev Sanjskega para, pri letnici prvega vzpona pa gre seveda za "tiskarsko". Zato pa so komentarji, ali ne? Skupaj z njimi bodo PN prave.


Matjaž Jeran,

Sonce v očeh je preplezala Katarina Kejžar.

Bravo za PN.


Jernej Peterlin,

Tudi jaz imam eno pripombo. Tim Unuk je iz Rimskih Toplic in pleza za PK Laško.


Uroš Perko,

Smer Martin Krpan je Jure preplezal kakšni deset let kasneje. Domen pa je šele četrti Slovenec, ki je preplezal 9a, kajti leta 2003 jo je uspelo preplezati tudi meni (Sanjski par). Je pa to vsekakor po daljšem času, razen seveda ženski predstavnic, končno nek presežek v slovenskem moškem plezanju!

Uroš Perko

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46090

Novosti