Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

55.000 $ za nakup plezališča

ProMo blog: Zanimiva rešitev problema v obojestransko korist: po 20 letnem sporu z lastnikom in prepovedi plezanja je Steele v Alabami sedaj v lasti in upravljanju plezalcev.

Ste lastnik zemljišča, bog pa vas je osrečil s tem, da je na njem postavil nekaj skalovja. Bi bili veseli plezalcev, ki so nenadoma odkrili izjemen potencial vaših sten? Jim boste ponudili pijačo ali jih boste ciljali s kamenjem?Ja, vse to smo že videli, tudi v Sloveniji. Kraški rob, Kotečnik, Bohinjska Bela, ... Problem je precej pereč, ena izmed možnih rešitev pa prihaja, od kod drugje, kot iz Amerike.

V Alabami je združenje plezalcev Southeastern Climbers Coalition (SCC) od lastnikov za 55.000$ kupilo dobrih 100.000 kv. metrov (25 acr) zemljišča z verigo sten in balvanov. Področje Steele je bilo po sporu z lastnikom več kot 20 let zaprto, sedaj pa je pristalo v rokah in v menagementu samih plezalcev. Plezališče z urejenimi dovozi, s pripadajočim parkiriščem in potmi je tako predano v uporabo in užitek bodočim generacijam. Steele v Alabami nudi športno in tradicionalno plezanje pa tudi bouldering, kamenina je peščenjak. Od velemesta Atlanta je oddaljeno 2 uri vožnje in ima vse pogoje, da postane priljubljeno in obiskano plezališče.

Pri projektu je sodeloval tudi Access Fund LCC, fundacija, ki je bila ustanovljena prav za to, da se z lastniki zemljišč, na katerih stojijo stene in plezališča, pogaja in omogoči sobivanje enih in drugih ter seveda plezanje.Cilj obeh organizacij je nadaljevati v tej smeri. Financiranje je različno, delno tudi od prodaje plezalne opreme.

 

http://www.accessfund.org/site/c.tmL5KhNWLrH/b.4861253/k.BDBB/Home.htm

accessfund.org
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti