Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

PZS prepoveduje slovensko besedo - 07.11.08

Delo, Pisma bralcev - Borut Peršolja: PZS prepoveduje slovensko besedo

V prispevku dr. Silva Kristana, ki upravičeno opozarja na nerazumljivo početje predsedstva Planinske zveze Slovenije, ki z dekretom prepoveduje uporabo besede gorništvo, piše, da to »temelji na sklepu 49. seje Upravnega odbora PZS«.

Povedati je treba, da je škodljivi sklep sprejelo predsedstvo PZS in ne upravni odbor, ki o tem sploh ni razpravljal, še manj pa odločal. Predsedstvo PZS ni pristojno za izdajanje tovrstnih okrožnic, na kar sem opozoril na blogu Razgledi v članku Gora je gora, tudi če je nimam za goro.

Planinska organizacija, ki jo sestavlja 255 planinskih društev z več kot 55.600 člani v letu 2007, je že večkrat dokazala, da zmore ohranjati kritičnost do lastnih potez in potez posameznikov, ki so jim zaupana vodilna mesta.

Da se s stališčem predsedstva PZS ne strinjamo, je jasno pokazal tudi odločen in obsežen odziv obiskovalcev gora, ki jim ni vseeno. Ti »anonimni forumski skrivači«, kot nas je prijazno poimenoval predsednik PZS, opozarjamo na odlično sobivanje sopomenk planinstvo in gorništvo ter kažemo na izjemno poslanstvo članstva planinskih društev, ki smo neusahljiv vir znanja, moči in ugleda Planinske zveze Slovenije. Vodstvo nam pri tem ni niti za zgled niti v pomoč, še manj pa v čast.

Borut Peršolja
voljeni član upravnega odbora PZS, Domžale
Ul. Simona Jenka 13 a, Domžale


Ta pripomba je bila objavljena (05.11.) tudi že na naši spletni strani s poobjavo prispevka dr. Kristana v Delu.

www.delo.si     07.11.2008

 

Delo, 05.11.:  PZS prepoveduje slovensko besedo - dr. Silvo Kristan

 

Razgledi: Gora je gora, tudi če je nimam za goro - Borfut Peršolja

 

G-L, 26.10.08: OKROŽNICA: Besedi »gornik« in »gorništvo« znotraj Planinske zveze Slovenije nista (več) dovoljeni


 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

4 komentarjev na članku "PZS prepoveduje slovensko besedo - 07.11.08"

Bojan Leskošek,

Aleš, a lahko pojasniš, kaj misliš z "začelo pa se je s preganjanjem besede planinec in planinstvo" - kdo in kdaj je začel?


Boris Strmšek,

Aleš, jaz mislim, da nisi dojel bistva vseh odzivov - tukaj ne gre za to ali smo planinci ali gorniki ali alpinisti ali karkoli. Tukaj gre za to, da je nekdo znotraj slovenske organizacije prepovedal oporabo nekaterih slovenskih besed, čeprav, koliko razumem vse skupaj, niti ni imel pristojnosti za kaj takšnega. In zgodovina niti nima toliko povezave s takšnim dejanjem. Gre za to, da živimo v 21. stoletju in ne več v letu 1500 ali 1893 ali 1950. Kot, da bi prišli spet tisti časi, ko so se hoteli naših gora polastiti Nemci, ki so prepovedovali marsikaj slovenskega. Tako nam zdaj naša lastna organizacija prepoveduje rabo slovenskih besed. Kakorkoli obrneš vse skupaj, je gornik in gorništvo v povezavi z gorami neprimerno lepše in ustreznejše, kot pa planinec in planinstvo. Vendar pa glede na raznolikost slovenskega jezika seveda prepuščam uporabo ustreznih besed posameznikom. Tudi, če si nekdo raje reče gornik, to še ne pomeni, da bi rad spremenil ime Planinski zvezi Slovenije ali Planinskemu vestniku in podobno. To je del naše zgodovine in naj ostane tako. Toda tudi jezik se razvija in spreminja, zato se ni treba držati besede planinec in planinstvo, kot pijanec plota. Kar pomisli, kaj je bolj ustrezno za označevanje tistih, ki osvajajo vrhove Dolomitov, Centralnih Alp, Andov, Himalaje..., planinec ali gornik!? Da se ne držimo samo naših gora, ker so bolj majhne. In v knjigi Prvi v navezi (avtor Roger Frison-Roche), ki je bila izdana pri nas leta 1958 v Cankarjevi založbi v Ljubljani piše tudi:

...Trije gorniki so naskočili moreno, ki se je izgubljala v komaj preglednem in pred svetlim nebom še temnejšim skalnatim amfiteatrom. Na desni je Charpouški ledenik odseval kakor...

... Gorniki so plezali in se niso zmenili ne za pokrajino, ne za veličastnost kraja in grozo prepadov... Meglena zavesa je to sanjsko prikazen povečala, toda bolj ko so se ji gorniki bližali, bolj se je manjšala... itd.

Ja, gorniki, ki hodijo in plezajo po gorah. O ustreznosti izraza ne bomo debatirali, ker je jasno. Tukaj skrbi tudi to, da je leta 1999 in nato 2007 že skupščina PZS podprla takšne stvari. Pravzaprav se je sedaj lahko sklicevati na sklepe skupščine, ko pa nihče prav ni vedel za kaj gre pri tej stvari. Me prav zanima, če bi bi šlo tako enostavno sprejetje izbrisanja besede "gorništvo" iz statuta PZS, če bi ljudje to videli oziroma se zavzeli za to. Če bi seveda materiali za skupščino preko delegatov prišli do vseh članov PZS in bi bilo to primerno obravnavano. Zagotovo bo treba ukreniti kaj tudi kaj v tej smeri, da se ne bodo takšne stvari dogajale tudi v prihodnje, vrniti besedo gorništvo v statut PZS in prepustiti uporabo besed posameznikom. Vodstvo PZS lahko le priporoči uporabo določene besede, na primer "planinstvo", ne more pa nekaj prepovedovati. In ker si svoje delo in pristojnosti nekateri v vodstvu PZS napačno razlagajo, jim tam seveda ni mesto.


Aleksander Bjelčevič,

Zdaj, ko vsi napadajo Ekarja, se skušam postaviti v njegovo kožo. Ugibam, da je predsedstvo UO PZS ta administrativni ukrep sprejel zato, da je rešilo nek problem, ki je podoben problemu uvajanja ženskih slovničnih oblik na mesto nekdaj nezaznamovanih moških. Do nedavna so bile moške oblike nezaznamovane in so lahko označevale tudi ženske, npr. »Potem ko je študent prijavil diplomsko nalogo, se bo z mentorjem dogovoril … « se nanaša tudi na študentke. Nekateri so predlagali, naj namsto moške oblike uporabljamo obe in tako imajo nekateri uradni dokumenti tako obliko: »Potem ko je študent/študentka prijavil/prijavila diplomsko nalogo, se bo z mentorjem/mentorico dogovoril/dogovorila … «. Zamislimo si, da bi tako pisali vse uradne dokumente (statute, pravilnike, dopise, učbenike itd.). To je seveda neekonomično. (Nekateri zato uvajajo žensko obliko kot nezaznamovano, vendar se to ni prijelo.) Domnevam, da se je nekaj takega dogajalo z gorništvom, ki je hotelo postati enakovredno planinstvu ali ga celo nadomestiti. Takšno pisanje, kjer sta moški in ženski spol enakovredna, planinec in gornik enakovredna, je seveda utrujajoče.

Domnevam, da sklep predsedstava UO PZS pomeni, naj bo beseda planinec nezaznamovana na tak način, kot je nezaznamovan moški spol. In to se mi ne zdi slab predlog (seveda z omejitvijo na uradne dokumente, kot je zapisano v sklepu). Nesmiselne so samo grožnje tistim, ki se tega ne bodo držali.

Lp

Aleš

PS: dvomim, da je za politizacijo diskusije kriv Pollak. Tega se namreč spomnim že od prej, začelo pa se je s preganjanjem besede planinec in planinstvo.


Aleksander Bjelčevič,

Ne gre za to, da bi eden enkrat začel (tako kot pretep v razredu). Ampak tam okoli osamosvojitve, ok. 1990, s(m)o začeli navijati za gornike. In to za besedo gornik v dveh pomenih: gornik kot vmesni pojem med planincem, ki hodi pretežno v sredogorje, in alpinistom, ki pleza od III. naprej. In gornik kot skupni izraz za planince, gornike in alpiniste, čemur je prej služila beseda planinec (zato Planinska zveza združuje vse, od planincev do alpinistov). Potem pa nekaterim planinec ni bil več všeč. In to iz dveh razlogov: iz nacionalističnega - planinec je kao hrvatizem (kar ni res; beseda je skupna večini Slovanov). In iz športnega: skupni izraz za planince in alpiniste naj ne bo planinec, ker je planinec na najnižji lestvici, ampak gornik, ki je višje. Nacionalizem je nesimpatičen iz X razlogov. Ono drugo pa je nesimpatično zato, ker večina vendarle uporablja planinca (uvajanje gornika kot nadpomenke je torej pritisk manjšine).

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti