Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Varuhi narave?

Delo/ONA - Vlado Began: Skupina nevladnih organizacij za trajnostni razvoj, ki jo sestavljajo ... 
Delo Nedeljski dnevnik  Primorske novice Dnevnik | Varuh gorske narave

... Planinska zveza Slovenije, Ribiška zveza Slovenije, Lovska zveza Slovenije, Čebelarska zveza Slovenije, Kinološka zveza Slovenije, Turistična zveza Slovenije in Zveza tabornikov Slovenije (ZTS), je podala predlog za ustanovitev varuha narave.

Ta kot institut naj bi bil tudi del zakona o ohranjanju narave, naj bi skrbel za varovanje koristi narave, istočasno pa ne bi omejil dostopa do nje. Mogoče bi bilo dobro, da bi obstajal varuh narave, kajti tisti, ki bi moral poskrbeti za varstvo narave, to pa je država (s svojim Zavodom za varstvo narave in drugimi institucijami), svoje ustavne naloge, za katero sicer dobi sredstva od davkoplačevalcev, ni izpolnil. Skrb za ohranjanje naravnega bogastva, ki je po ustavi (5. člen) naloga države, je zamenjala njena skrb za tiste, ki naravo uničujejo in pri tem vlečejo velike dobičke. Narava je zato vedno bolj uničena, v njej tečejo potoki krvi, pobije se sto tisoče nedolžnih živali ... Kaj je interes narave? Da vsi deli narave, in s tem celotna narava, živijo, in to po zakonitostih narave. Torej da v njih ni ubijanja in uničevanja s strani ljudi, kajti ubijanje in uničevanje delov narave ni življenje, temveč smrt. Seveda pa interes narave po življenju ni v nasprotju z interesi ljudi, ki tudi imajo interes po življenju. Oba interesa se torej ne izključujeta! Življenje je vrednota tako ljudi kot narave in njenih delov, npr. živali! Smrt je vrednota tistih, ki so proti naravi. In tudi proti ljudem. Takšnih pa je na žalost zelo veliko. Sistem lahko obstaja samo, če je vrednota življenje in ne smrt. Seveda je tu mišljena nenaravna smrt.

Zato je absurdno, da se pri predlogu za ustanovitev varuha narave pojavljata dve organizaciji, ki sta v principu proti naravi in življenju, in sicer lovska in ribiška zveza. Lovci v Sloveniji s svojo lovsko dejavnostjo sejejo v naravi strah in trepet med živalmi, letno pa pobijejo več kot 100.000 v naravi živečih nedolžnih živih bitij. Zaradi lova tečejo v naravi potoki krvi. Kako se lahko nekdo zavzema za varovanje narave, če jo sam na veliko uničuje? Podobno je pri ribičih. Tudi oni s svojo ribiško dejavnostjo sejejo strah in trepet med vodnimi organizmi in letno mučijo ter pobijejo tisoče in tisoče rib. Tudi zaradi njih tečejo potoki krvi. Dokazano je, da ima narava v sebi vse mehanizme, da lahko sama ureja naravno ravnovesje in posegi človeka niso potrebni. Ne samo, da niso potrebni, so zelo škodljivi, kar dokazuje tudi sedanje stanje vedno bolj uničene narave. Tisti, ki uničuje dele narave in s tem celotno naravo, z varovanjem narave ne more imeti nič. Če bi postal varuh narave celo kakšen lovec ali ribič, bi to bil nož v srce narave.

VLADO BEGAN, ŠMARJE PRI JELŠAH


Nedeljski dnevnik, 19.04.2017: Varuh narave


Primorske novice, 26.04.2017: Varuh narave 

18.04.2017


De/G-L, 24.04.2017: O kranjski sivki, ...

Ve/G-L, 07.04.2017: Živali in rastline

G-L, 06.04.17: Varuh narave 


Foto: Manca Čujež
Varuh narave - glas narave za skupno dobro vseh nas 

PZS/G-L, 16.05.2004: Varuh gorske narave 


Delo/Sobotna priloga, 15.04.2017


Dnevnik, 13.04.2017

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Varuhi narave?"

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti