Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 19.04.13

Našli pogrešanega - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 6.30 so na območju Kotliškega grabna, občina Kamnik, gorski reševalci GRS Kamnik ponovno iskali planinca, ki je pogrešan od sobote 13. aprila. Po informacijah naj bi ga zasul snežni plaz. Gorski reševalci so ob 8.35 pogrešanega planinca našli mrtvega.

Predviden razvoj vremena

V petek bo v jugovzhodni polovici države dokaj sončno, drugod pa se bo oblačnost od severa postopno povečala. Sredi dneva in popoldne bodo v severozahodnih ter ponekod v severnih in zahodnih krajih nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte.
V soboto bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.
V nedeljo in ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Pojavljale se bodo krajevne plohe, ki bodo pogostejše v zahodni in južni Sloveniji.

Razmere v gorah

Po podatki Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je od ponedeljka do petka v gorah prevladovalo sončno vreme. Ledišče se je dvignilo nad naše najvišje vrhove. Sneg se je hitro sesedal in talil, tudi ponoči je pomrznil le v visokogorju. S strmih pobočij so se še plazili manjši plazovi zmehčanega snega. Na 2500 metrov je v Julijcih do okoli 390 cm snega, na 1500 metrov do 230 cm in na 1000 metrov od 10 do 40 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 m od 50 do 80 cm, na 1000 metrov do okoli 10 cm. Več snega je v osojah, južna pobočja pa so kopna tudi že nad nadmorsko višino 1000 metrov. Snežna odeja je večinoma zmehčana, le v visokogorju je zjutraj pomrznjena. V petek ob povečani oblačnosti tudi v visokogorju ni pomrznila. Sneg je večinoma dobro preobražen.
Nevarnost snežnih plazov je trenutno še večinoma 2. stopnje. Snežni plaz lahko sprožite ob večji dodatni obremenitvi na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Lahko se zrušijo tudi opasti. Razmere se bodo danes v petek hitro spreminjale. Predvsem v Julijcih in zahodnih Karavankah se bo ob padavinah snežna odeja spet labilizirala, nevarnost snežnih plazov se bo povečala. Meja sneženja bo nad 2500 metrov, zvečer se bo spustila pod 2200 metrov. Višje bo zapadlo nekaj snega, ki pa predvidoma ne bo dosti povečal možnosti plazenja. Predvsem pričakujemo plazenje od dežja razmočenega snega s strmih pobočij. V soboto in nedeljo bo nekoliko hladneje, ledišče bo na nadmorski višini okoli 2200 metrov. Višje bo snežna odeja postala bolj stabilna, nižje pa se razmere ne bodo dosti spremenile glede na petek 19. 4. 2013

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


SloNov/G-L: Iva, ki ga je zasul snežni plaz, ...


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27691

Informacije

Informacije