Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iva, ki ga je zasul snežni plaz,

Slovenske novice: ... so našli mrtvega
Območje Kotliškega grabna so danes zjutraj pregledali še enkrat.

KAMNIK – Slab teden je minil od izginotja planinca, po naših podatkih 64-letnega Iva Nemca iz Ljubljane, ki se je pretekli konec tedna s turnimi smučmi iz Kamniške Bistrice odpravil čez Kotliški graben do bivaka pod Skuto. Domov se ni vrnil, danes zjutraj pa so ga po poročanju uprave za zaščito in reševanje našli mrtvega.

Prenevarno je bilo, da bi šli za njim
Iskati so ga sicer začeli že isti večer po odhodu v gore. Našli so njegov avto, njega žal ne. Ob pomoči helikopterja so ugotovili, da je območje prepredeno s snežnimi plazovi, novozapadli sneg se s podlago ni sprijel, reševalci pa niso želeli ogrožati še svojih življenj, zato se na plaz niso odpravili. Domnevali so, da je ostal pod plazom, zaradi ekstremnih razmer – bilo je prenevarno, da bi šli za njim v graben – pa so reševalno akcijo prekinili. Kot je pred dnevi povedal predsednik GRS Kamnik Franc Miš, je Nemca plaz najbrž zasul že v soboto, 13. aprila, dopoldne, rešil bi ga lahko le čudež.

Našli so ga
Danes zjutraj pa so območje Kotliškega grabna spet preiskali in dobili potrditev žalostnih domnev: planinca, ki ga je zasul snežni plaz, so zjutraj, ob 8.35, našli mrtvega.

Mo. S.


Pogrešanega turnega smučarja našli mrtvega

V spodnjem delu plazovine iz snega izkopali truplo Iva Nemca

KAMNIŠKA BISTRICA
Slovenske novice - 19. 4. 2013: Po več dnevih iskanja so gorski reševalci včeraj ob 8.35 našli pogrešanega turnega smučarja 64-letnega Iva Nemca, ki ga je v soboto zasul sneg. Nesrečni Ivo se je zjutraj iz Kamniške Bistrice čez Kotliški graben odpravil do bivaka pod Skuto, a se ni vrnil.
Še isti večer se je 19 gorskih reševalcev iz Kamnika do polnoči podalo v iskanje. Najprej so v zgornjem delu doline Kamniške Bistrice, imenovanem Konec, našli njegov avto. Kmalu so prišli tudi do plazovine, pod katero so domnevali, da je truplo moškega, a zaradi lastne varnosti poti niso nadaljevali, ampak so iskanje nadaljevali naslednje jutro in vse naslednje dni s helikopterjem preletavali območje, saj je bilo preveč plazovito, da bi se nanj podali peš. Včeraj zgodaj zjutraj ob 6. uri pa je vodja intervencije Franc Miš zbral šest svojih gorskih reševalcev, ki sta se jim pridružila še člana sosednjih reševalnih postaj Tržič in Celje, in s tremi reševalnimi psi so, brez pomoči helikopterja, začeli žalostno opravilo. Ocenili so, da je spodnji del plazovine dovolj stabilen, da nadaljujejo delo. Po dobri uri in pol pa so v snegu na višini približno 1000 metrov zagledali kos opreme in izpod snežne pasti potegnili truplo pogrešanega. Ob tem ne moremo spregledati nemoči reševalcev, ki so dali vse od sebe, v iskanje vložili približno 25 ur, pri tem pa so jim preglavice delali obiskovalci gora. Ko so namreč v nedeljo dopoldne s helikopterjem prečesavali teren, so se štirje turni smučarji pod njimi mirno vzpenjali po plazovitem pobočju Žmavčerjev nad Kotliškim grabnom. To je bil tudi razlog, da je moral helikopter prekiniti letenje, kajti če bi se spustil nižje, bi lahko kaj hitro nad njimi sprožil plaz. »Zato tudi nismo terena pregledali tako temeljito kot bi ga lahko,« navrže Miš. Zanimivo je, da so mladci, ko so popoldne smučali nazaj in se je pobočje že močno plazilo, vse to so posneli in objavili na spletu. Miš opozarja, da ljudje, ki so si posnetek ogledali, lahko dobijo občutek, da to ni nič nevarnega in se pod tem vtisom še lahkotnejše odpravijo v nevarne razmere. Ob tem Miš še doda, naj planinci pred turo vedno preverjajo plazovne razmere, predvsem naj spremljajo spremembe, ki so na mikrolokacijah, in pravočasno prekinijo turo, če ni varno. Omenjeni vzpon je šolski primer napačne izbire smeri vzpona - nevarnejše zdaj pokojni ne bi mogel izbrati -, da se premnogi v gore odpravljajo brez preverjanja plazovnih razmer.

Uroš Praš

18.04.2013


Slovenske novice/G-L: Ivo je ostal v grabnu, ...


GRS Kamnik - Boštjan Grilc: V Kotliški grapi našli pogrešanega turnega smučarja - 22.04.13

Iskanje je bilo zaradi velike nevarnosti proženja novih plazov nekajkrat prekinjeno.
Pri pregledovanju plazovine s helikopterjem so iskanje še dodatno ovirali neodgovorni turni smučarji. Kljub opozorilu, da je na tem območju velika nevarnost snežnih plazov, so se v nedeljo 14. 4. vzpenjali po plazovitem pobočju Žmavcarjev nad Kotliško grapo, kar je bil razlog, da je moral helikopter prekiniti iskanje, saj bi lahko, če bi se spustil nižje nad njimi, sprožil snežni plaz. Ko so popoldne smučali nazaj, se je pobočje že močno plazilo. Vse to so posneli in objavili na spletu. Opozarjamo, da po ogledu takšnega posnetka marsikdo lahko dobi občutek, da ni to nič nevarno in se pod tem vtisom še lahkotnejše odpravi v nevarne razmere.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27691

Informacije

Informacije