Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

AN - 03.09.2013

Je krivo le poslabšanje vremena?

Verjetno bi bilo krivo le poslabšanje vremena, da je zaznati manjšo aktivnost naših: prihaja jesen!(?)

Na naših tleh

V zadnjih tednih se je redno preplezalo kaj novega. Tokrat je prvenstvenih manj in prvo omenjamo nekoliko z zamudo. Nahaja se v Trapezu Velikega Draškega vrha. Prehod si je dolgo ogledoval in ga 22. avgusta dokončno sestavil Miha Zupan (AO Tržič) skupaj z Janom Podgornikom (AAO). Smer poteka med Slaparsko smerjo in Spominsko smerjo Dr. Tomaža Ažmana. poimenovala pa sta jo  Pot do sonca. Težave sta ocenila s VI+/V-VI. Za 400 metrov vertikale sta potrebovala sedem ur in za seboj pustila tudi kakšen klin, ki bo prav prišel ponavljalcem.

Nekaj dni nazaj pa je v grebenu Košute nastala še ena prijetna smer. V Pungartski gori je Iztok Tomazin v dveh urah sam preplezal 400 metrsko smer in jo poimenoval Jeklenka. Težave je ocenil s IV+/II-III, poteka pa po lepih izpranih žlebovih in skokih.

V že obstoječih smereh se je plezalo vsepovsod. Množica plezalcev je šla v Hudičev steber, Štajersko Rinko, Steno, Planjavo, Mojstrovke pa tudi v Divjo Kozo in Mangart na zahodu. Med številnimi vzponi vsekakor ne gre spregledati prostega vzpona v Obrazu Sfinge. Ponovitev je uspela Janezu Svoljšku (AO Kranj), ki je letos nabral že lepo število prostih ponovitev različnih težavnih smeri. V soboto, 31. avgusta, sta se z Igorjem Okornom (AO Kranj) najprej ogrela v Jugovem stebru, nato pa je Janez uspešno zagrizel v Obraz. Najtežji del je obvladal v treh poskusih.

Na tujem

Daleč je od tega, da bi lahko zbrali podatke o aktivnosti naših na tujem, so le občasne zabeležke po spletiščih, ki pa vendarle kažejo dokajšnjo pestrost - kam vse hodijo (in plezajo) naši. Več je pristopov na štiritisočake, pleza pa se v skalnih opremljenih in neopremljenih smereh Verdona, Valle dell Orca, Ailefroida in v drugih bolj poznanih plezalnih destinacijah.

V sosednji Italiji

Igor Radovič o obisku Karnijskih Alp, ki bodo še pozno v jesen nudile toplo in čvrsto skalo: Via Attrezzata Gamspitz.

Odprava Phola Gangchen 2013

V nedeljo, 8. septembra, se proti Tibetu odpravlja odprava, ki jo sestavljajo člani slovenske mladinske alpinistične reprezentace (SMAR) z vodjem Markom Prezljem na čelu. Glavni cilj odprave bo vzpon v alpskem slogu na sedemtisočaka Phola Gangchen ali Molamenquing po prvenstveni smeri. ...več .

Srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 

 

Pot do sonca v Trapezu.

3 komentarjev na članku "AN - 03.09.2013"

Franci Savenc,

Zapisujemo/dodajamo lahko tudi v interni komentar


Boris Štupar,

Tomazinova prvenstvena

http://www.ao-trzic.si/index.php/item/697-prvenstvena-smer-v-pisenci-jeklenka-iv-ii-iii


Luka Murn,

Pri novici o Obrazu Sfinge je napaka. Svoljšak je plezal z Igorjem Okornom (AO Kranj), ne Kremserjem.

Lep pozdrav :)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti