Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na pot odhaja Phola Gangchen 2013

V nedeljo, 8. septembra, ob 14.35 bo z brniškega letališča v Tibet odpotovala odprava, ki jo vodi Marko Prezelj, sestavljajo pa člani SMAR - Vrnejo se predvidoma 20. oktobra.

Vodja Marko Prezelj (AO Kamnik), člani pa: Luka Stražar (AAO), Nejc Marčič (AO Radovljica), Luka Krajnc (AO Celje - Matica), Luka Lindič (AO Celje - Matica), Tadej Krišelj (AO Kamnik), Klemen Žumer (AO Radovljica) in zdravnik Miha Gašperin (AO Radovljica).

Glavni cilj je vzpon po novi smeri na Phola Gangchen ali Molamenqing (7661 m), ki leži na vzhodnem robu masiva Šiša Pangme.
Najbolj impozantna je gotovo jugovzhodna stena Phole (krajše za Phola Gangchen). Seveda se mora za uspešen vzpon poklopiti kar nekaj dejavnikov. Stena je v svojem osrednjem delu namreč izjemno strma. Vršni del pa pelje po grebenu, kjer je moč pričakovati veliko izpostavljenost vetru s tibetanske planote.

Več o izbiri vrha in stene pa je vodja Marko Prezelj, mentor oz. selektor SMAR, povedal: »Phola Gangchen sem od blizu videl leta 1989, ko smo na dostopu v bazo pod južno steno Šiša Pangma zašli in se znašli v bazi pod vzhodno steno Šiša Pangme. Takrat se mi je JV stena seveda zdela atraktivna, a sem se nanjo zares spomnil šele lani, ko smo iskali primeren cilj za akcijo SMAR. Dodatna privlačnost območja je v dejstvu, da je okrog baze veliko različnih ciljev, ki jih bomo lahko izbirali glede na razmere.«

Če razmere ne bodo dopuščale izpolnitev ciljev, ali imate tudi rezervne cilje?
Območje ni zanimivo zgolj zaradi ene linije, možnosti je še kar nekaj.

Kako bo potekala aklimatizacija?
Aklimatizacija je zastavljena tako, kot je podobno kot na predhodnih odpravah, z vzponi na nižje okoliške vrhove, kombinirano z ogledovanjem razmer v izbranih višjih stenah.
Med vzponi so za aklimatizacijo predvideni tudi Ice Tooth (6200 m), Nyanang Ri (7071 m), Pungpa Ri (7445 m), ki pa ob izbiri zahtevnejših smeri vzpona predstavljajo tudi že zelo zanimive dodatne/rezervne cilje.

Zakaj ste izbrali ta cilj/gorovje, steno, vrh? Zakaj smatrate, da je cilj zanimiv?
Območje smo izbrali zato, ker morda ni eno najbolj znanih in obleganih, ponuja pa veliko zelo dobrih ciljev. Območje je bilo zaradi bližine osemtisočaka deležno zelo malo pozornosti in je s tem ohranilo mnogo svojih sicer zahtevnih plezalskih ciljev nedotaknjenih. Ti ponujajo veliko možnosti za izvirne in zelo kvalitetne vzpone.

Kakšno je to območje, kamor se odpravljate - opis poteka odprave, baza, višine itd.
Območje leži zelo blizu osemtisočaka Šiša Pangme (8027 m). Temu dejstvu gre najbrž tudi zahvala, da območje ni doživelo večjega zanimanja v preteklosti. Odprava je sicer zastavljena tako, kot so dandanes vse odprave, ki imajo cilj plezanje alpskem slogu. V načrtu imamo okoli 30 baznih dni, torej dni, ki jih imamo na razpolago za aklimatizacijo, počitek in za vzpone v težjih smereh.

Dosedanje izkušnje vodje in članov odprave.
Poleg Marka Prezlja, ki ima za seboj že mnogo odprav (na prvi je bil že, ko še nihče od nas ni plezal), ima še nekaj članov izkušnje iz odprav v Himalajo, nekaj pa jih na takšno odpravo odhaja prvič. Stavimo torej na dopolnjevanje izkušenj in mladostnega zagona.

Pripravila Zdenka Mihelič



Nyanang Ri, Pungpa Ri, Šiša Pangma - vzhodni vrh in Phola Gangchen (od Kong Tso)
Vir dodatnih fotografij: MountAssiniboine.com

02.09.2013


Mountain-forecast: Molamenqing/6000


Wikipedia: Molamenquing  


Peakware: Phola Gangchen
(aka Molamenqing) (摩拉门青)

  Foto: Clark Abbott


MountAssiniboine.com


Pungpa Ri


Nyanang Ri


Ice Tooth

2 komentarjev na članku "Na pot odhaja Phola Gangchen 2013"

Franci Savenc,

v sredo, 4. septembra ok. 16. ure sem dodal še več (vse razen prve - naslovne) fotografij; obiskov je bilol že 501


Franci Savenc,

Urban Golob: http://www.friko.si/index.php/alpinizem/1579-odprava-na-phola-ganchen-7661-m

... Phola Ganchen je pravzaprav del masiva Šiša Pangme (8027 m). Dobro je viden od vsepovsod, zato je precej zanimivo, da so se nanj povzpeli samo enkrat (1981 je bile uspešna novozelandska odprava) ...

Vsekakor je njegova JV stena še popolnoma nedotaknjena, kar bi lahko rekli za skoraj vse stene v okolici V stene Šiše Pangme, pod katero stoji SMARov bazni tabor. Edina preplezana smer v tej dolini je pravzaprav Britanska smer v steni Pungpa Ri, ki sta jo leta 1987 preplezala Stephen Venables in Luke Hughes. Takrat sta poskusila proti vrhu Šiša Pangme, a sta morala obrniti zaradi slabih razmer.

na razpolago pravzaprav čisto prazne, saj so bili vsi vzponi (na Pungpo Ri so prvi priplezali Britanci Doug Scott, Alex MacIntyre in Roger Baxter-Jones leta 1982, na Nyanang Ri Slovenci Pavle Kozjek, Stane Belak Šrauf, Filip Bence in Andrej Šremfelj (1989), na Ledeni Zob pa leto pred tem Andrej Štremfelj in Tone Škarja) na te vrhove opravljeni iz drugih dolin.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46079

Novosti