Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sodelovanje

GUC Zelenica s partnerji projekta Naravne nesreče brez meja NH-WF v sezoni 2012/13

V mednarodnem projektu NH-WF (Naravne nesreče brez meja), ki je sofinanciran s strani Evropskih skladov za regionalni razvoj (Operativni program Slovenija-Avstrija 2007-2013), sodelujejo partnerji iz Slovenije in Avstrije. Vodilni partner je avstrijska meteorološka služba ZAMG, sodelujoči partnerji pa Geografski inštitut Antona Melika (GIAM) ZRC SAZU, Geodetski inštitut Slovenije in Lavinska služba avstrijske Koroške (LWD Kärnten).

Cilji projekta, ki se je začel leta 2011, so regionalno povezovanje in izboljšanje sodelovanja na področju napovedovanja nevarnosti in zaščite pred naravnimi nesrečami, preučevanja vremena in naravnih nesreč ter sodelovanje na področju raziskovalnih in razvojnih aktivnosti. Projektni partnerji si prizadevajo za izboljšanje napovedi in opozoril pred različnimi naravnimi nesrečami na območju Karavank in tako izboljšanje varnosti prebivalstva, planincev in ljudi, ki na tem območju prebivajo, iščejo počitek in sprostitev ali pa ga le prečkajo (promet) oziroma na njem delajo (gozdarji,…). Več o projektu na spletišču projekta - http://www.natural-hazards.eu/ in na spletnih straneh GIAM ZRC SAZU .

GUC Zelenica že drugo leto na različne načine redno sodeluje s partnerji projekta (predvsem GIAM), prek GUC pa poteka tudi odlično sodelovanje NH-WF z drugimi lokalnimi deležniki širšega območja Zelenice. V domu na Zelenici in v okolici je potekalo že več srečanj in skupnih terenskih delavnic NH-WF, področje Zelenice je predvsem na pobudo GIAM postalo pravo testno območje za raziskave in programe v okviru projekta NH-WF. Pri tem nova koča in GUC s svojo infrastrukturo in možnost dostopa/prevoza opreme ter optično povezavo nudi vso podporo raziskovalcem.

Delo vseh v projektu NH-WF sodelujočih partnerjev je smiselna nadgradnja GUC Zelenica, ki je bil tudi delno postavljen in opremljen v okviru operativnega programa SI-AT 2007–2013.

Celotno poročilo o sodelovanju v sezoni 2012/13 =>

...06.2013

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti