Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.04.2013

Začenja obdobje spustov

Z naraščanjem temperatur, počasi narašča želja po iskanju prehodov v toplih, kopnih stenah, zabijanju klinov v suhe poči in sončenju na travnatih blazinah na vrhu stene. Prste že ogrevamo in pripravljamo na nove poletne dogodivščine, plezališča so ob redkih sončnih dneh polna, pogosto se sliši tudi zvok kladiva iz sten nad Vipavsko dolino. Pogled na naše najvišje stene pa nam da vedeti, da rokavic le ne bomo tako hitro pospravili, saj so stene še prav lepo ometane in bodo omogočile še marsikateri vzpon s cepini. Pretekli teden je bilo preplezanih nekaj lažjih snežnih smeri, razmere pa še niso bile idealne za kaj težjega. Kar se tiče smuči, so že prekoračile gozdno mejo in počasi dosegajo tudi naše najvišje vrhove in njihove strme stene. Zadnji vikend je bilo izvedenih nekaj strmih spustov, vendar tudi za to dejavnost razmere še niso povsem idealne.

Chamonix

Člani AAO so se predpretekli teden, od 28. marca do 5. aprila, kljub ne najboljšim vremenskim napovedim odpravili proti Chamonixu in se spoprijeli s kar nekaj smermi. Žal jim vseh ni uspelo zaključiti na vrhu, so pa kljub temu izkoristili, kar se je izkoristit dalo. Podali so se v smeri Frendo Ravanel (II/5) v Aiguille Carree, Farraon (II/4+) in Claire Chazal (II/4) v Pointe Farrar, Gabarrou-Albinoni (III/4+) in Modica-Noury (III/5+) v Mont Blanc du Taculu ter M6 Solar (III/M5+) v Pointe Lachenal. Smeri Frendo Ravanel in Gabarrou-Albinoni nista bili preplezani do vrha.

Alpinistični spusti

Na gozdnatih pobočjih Tirske peči je v ponedeljek 8. aprila, s smučmi risal vijuge Benjamin Ravnik (AO Jesenice). Smučal je v bližini nadelane poti in jo enkrat tudi presekal. Najtežje mesto je ocenil s 50° in S4+. Zaenkrat še ni znanih spustov v tem območju, zato je smer poimenoval Smučarska gorenjska varianta.

Prejšnji dan se je z Iztokom Tomazinom (AO Tržič) podal v Begunjščico. Zeleniška smer je bil njun prvi cilj, vendar sta se zaradi slabih razmer obrnila in povzpela po Direktni smeri (V-, S5+/S3-S4, 350 m), ki sta jo nato tudi presmučala. V zgornjem ključnem mestu sta zaradi pomanjkanja snega izbrala levo, nekoliko lažjo varianto, nato pa nadaljevala po originalni smeri. Odsmučala sta še pod desni del severne stene in preplezala smer Nahod (IV+, S5+/S4, 250 m). Iztok je smer še presmučal in opravil drugo smučarsko ponovitev smeri, Benjamin pa je odsmučal Grapo v Z grebenu (III-, 300 m).

Novi vrh nad Baško grapo nudi lepe in strme skalne stene, ki bodo kmalu kopne, obenem pa se tam skrivajo številne grape, nekatere med njimi primerne tudi za smučanje. Luka Ambrožič si je pretekli vikend za smučanje izbral Velikonočno grapo (IV, mesto S5-). Na vrhu je bil sneg precej južen, sledila pa je trda vendar predvidljiva podlaga. Po spustu je preplezal še Smer k soncu (III/II, 65/45-55°).

Ponovno Lanež

Igor Radovič je s hčerko Katko in Andrejem Ježem v soboto (7. 4. 2013) v steni Laneža preplezal Butalsko, sestopili so po Mišini grapi. Pri plezanju jih je spremljala in ovirala megla, snežna skorja se jim je predirala ...

Visoka pot

Člani ŠD Freeapproved so pretekli teden opravili s turnosmučarskim popotovanjem od Chamonixa do Zermatta. Vreme jim je sicer že na začetku nekoliko spremenilo načrte, vendar so se s potjo vseeno spoprijeli in doživeli lepo avanturo. Več...

Kategorizacija za leto 2013 - pomladanski rok

KA PZS prosi vse registrirane člane alpinističnih kolektivov - kandidate za kategorizacijo - da najkasneje do petka, 19. aprila 2013, oddajo seznam alpinističnih tur za obdobje od 16. aprila 2012 do 15. aprila 2013. Prijave oddajte izključno v elektronski obliki.

Zlati cepini 2013

Na letošnji 21. podelitvi Zlatih cepinov so tega prejeli vsi nominiranci. Žirija, ki so jo sestavljali predsednik Stephen Venables, Gerlinde Kaltenbrunner, Silvo Karo in Katsutaka Yokoyama, je od 72 vzponov nominirala šest, ki so se nato potegovali za prestižno nagrado. Nagrado Walterja Bonattija za življensko delo je dobil Kurt Diemberger, posebej pa sta bila omenjena še vzpona po JV razu Cerro Torreja. Več o prireditvi in nagrajencih in razmišljanje...

 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti