Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Ekstremno dragi ekstremni športi

Polet.si - Špela Prinčič: Ekstremni športi so rezervirani za peščico posameznikov, ki uživajo v adrenalinski dozi, katero ukvarjanje z »norimi športi« vsekakor zagotavlja.

Ekstremni šport že dolgo ni več športno plezanje ali skok s padalom iz bližnjega hriba. In če mislite, da ste se z novimi smučkami twin tip zapisali med ekstremiste, se zelo motite. Ekstremni športnik postanete, ko se s 300 metrov visokega stolpa vržete v prosti pad in imate le sekundo časa, da odprete padalo.

Ekstremni športi so tisti, kjer je meja med življenjem in smrtjo tanka kot las. In taki športi so izjemno dragi, pa ne samo zaradi opreme potrebne za tovrstno športanje, ekstremni športniki lahko plačajo z življenjem.

BASE jumping
BASE jumping je šport, pri katerem padalec skoči s stoječega naravnega ali umetnega objekta, v praksi pa gre za ekstremno zvrst padalstva. BASE je angleška kratica za (B)uilding (stavba), (A)ntenna (antena), (S)pan (most) in (E)arth (pečina). Platforme, iz katerih skačejo padalci, so ponavadi visoke 600 metrov ali manj. BASE pa ni le izjemno nevaren, v nekaterih državah je celo prepovedan. Padalec ima namreč le nekaj sekund časa, da odpre padalo. BASE padalo je prilagojeno prav temu športu, stane pa med 1000 in 1400 evri.

Heli – smučanje
Nekaterim smučarjem preprosto ni dovolj, da brusijo robnike na ustaljenih smučarskih stezah. Ekstremnim smučarjem pisano na kožo je heli smučanje, ali smučanje po nedotaknjenih, pogosto izjemno strmih vrhovih visokih gor. Dostop do zasneženih površin je možen le s helikopterjem, zato tud ime heli-smučanje. Pri tej obliki zimske radosti pa ni le ekstremno nevarno samo smučanje po nepoznanem terenu, možnost plazov in prepadov, znani so tudi primeri nesreč samih helikopterjev zaradi nepredvidljivih vremenskih razmer v gorah. En polet s helikopterjem stane okoli 800 evrov.

Wingsuit padalstvo
Pri Wingsuit padalstvu gre za nadgradnjo BASE jumpiga, padalci so oblečeni v posebno padalsko obleko, ki ima med rokami in trupom ter med nogama blago, ki omogoča jadranje brez padala po zraku. Skok traja dlje, padalci letijo dlje v daljino ne le globino. Ti padalci imajo tudi padalo. Je najbližja oblika letenja, ki ga lahko človek izkusi poleg varnejše različice v letalu. Wingsuit je morda najbolj nevaren šport na svetu, končne hitrosti padalca dosegajo hitrost med 180 in 220 kilometri na uro. Obleke za tovrstno padalstvo stanejo nad 1500 evrov.

Špela Prinčič

21.11.2011


Padalstvo.com/G-L: Rzenik BASE

 

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti