Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Rzenik BASE

Padalstvo.com: Glede na to, da bo to nedeljo, ki prihaja, vreme bolj naklonjeno zračnim športom z Borčijom vabiva ljubitelje skakanja s pečin na nekaj urni izlet na Rzenik. Obvezna oprema je 36 pilot padalček... deset, enajst sekund in še ena stena je padla!

                

Več o tem na straneh padalstvo.com, kjer je tudi nekaj video posnetkov>>

za taki gnar je to, to!

 


RZENIK, 1833 m
Na severozahodu se skupina Velike planine končuje z visokim skalnim ostenje  Rzenikom (domačini mu pravijo Rsenik), ki se kot zid mogočno dviga v več stometrski navpičnici, v dolini Kamniške Bele. V njej se uveljavlja rdeča apnenčasta, zelo krušljiva kamenina, tektonsko so plasti močno nagubane. Zaradi tega predstavlja trd oreh za alpiniste. S tako prostranim ostenjem se ne more pohvaliti marsikatera znana gora glavnega grebena gorstva. Povsem drug pokrajinski značaj ima jugovzhodno pobočje, ki se predstavi v pohlevni strmali, porasli z rušjem, trato in v spodnjem delu z gozdom. Tu in tam je pobočje posejano s kraškimi kotliči, ki razgibavajo sicer njegovo enoličnost. Od Velike planine je reliefno ločeno po reliktni suhi dolini Dol. Skalna vršina se je večinoma izoblikovala v pokrajinsko neizrazite vrhove. Nad dolino Kamniške Bistrice začne rasti rob, najprej v nižji Kopi (Kamniška Kopa, 1178m), nato se vidno vzpne najvišja v Rzeniku 1833m. Z najvišje vzpetine se niža proti Presedljaju v ozkem in malo obsežnem grebenu oziroma gori, ki se na eni strani strmo grezi v skalnih odstavkih v dolino Lučke ali Štajerske Bele, medtem ko na drugi strani manj hudo in celo v rušnatih površjih v Kamniško Belo. Najprej je znani Konj (1811m), prek katerega vodi markirana pot s Presedljaja čez jugovzhodno pobočje Rzenika v planino Dol; nato je Lučka Kopa (1758m), s katero se tukaj na severu konča ta podolgovata gora. Rzenik ne predstavlja samostojnega planinskega cilja. Redki planinci ga obiščejo le mimogrede. ...

Peter Ficko, Kamniške in Savinjske Alpe, planinski vodnik - 2. izdaja 1977/stran 254.

Pogledi na Rzenik (foto: Boris Štupar)

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Rzenik BASE"

Stane Škrjanec,

Zanimivo. Nedolgo tega, ko s prijateljem stojiva na Rzenikovem robu, me nagonsko prešine. "Ti, tukajle doli bi se pa znal še kakšen kaveljc pognati, a? Saj veš, tisti BASE ... "

Po krajšem 'premisleku' naju je kar prisesalo na rit.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46101

Novosti