Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ledeniški vodni žep 4.

24 ur.com : Bodo preprečili ponovitev tragedije iz leta 1892?
Delo: Praznijo jezero pod Mont Blancom ...
SiOL.net: Strokovnjaki izsušujejo jezero pod ledenikom

Dnevnik: Iz jezera pod ledenikom na Mont Blancu začeli črpati vodo

Pod ledenikom na Mont Blancu je nastalo jezero, ki bi lahko poplavilo dolino St. Gervais. Ogroženih je 900 družin, zato bodo strokovnjaki led preluknjali in vodo izčrpali.

Francoski strokovnjaki začenjajo podvig leta, poroča BBC. Izsušili bodo ledeniško jezero, ki je nastalo pod ledenikom Tete-Rousse na najvišji evropski gori Mont Blanc. Okoli 65.000 kubičnih metrov veliko jezero (prostornina 26 olimpijskih bazenov) so odkrili minuli mesec med rutinskim pregledom ledeniškega teren. Voda iz jezera bi lahko zalila dolino St. Gervais, kar se je že zgodilo julija leta 1892, ko je v uničujočih poplavah umrlo 175 ljudi. Dolina St. Gervais je priljubljena turistična točka in dom nekaj več kot 3000 prebivalcev.

V jezeru pod pokrovom ledenika Tete-Rousse je toliko vode, da bi lahko dolino St. Gervais poplavila v 15 minutah in ogrozila okoli 900 družin. Leta 1892 je dolino le v nekaj minutah preplavilo okoli 80.000 kubičnih metrov vode pomešane z blatom, skalami in drugimi naplavinami.

Inženirji bodo v debel ledeniški pokrov izvrtali luknjo in izčrpali vodo s pomočjo vodnih črpalk. Gre za zelo zahteven poseg: “Prevrtati bo treba okoli 50 metrov debel ledeniški pokrov, da bomo sploh prišli do vode. Ker smo na nadmorski višini okoli 3200 metrov, tu ni nobenih cest in druge infrastrukture, le dostop s helikopterjem. Vse skupaj pa otežuje še velika nevarnost proženja plazov,” je povedal predstavnik francoskega zavoda za gozdove Nicolas Karr. Strokovnjaki so dela začeli danes, v prvi fazi pa naj bi iz globine okoli 75 metrov izčrpali dobrih 25.000 kubičnih metrov vode in jo prečrpali v posebne odvodne kanale. Celotna operacija, ki naj bi državo stala nekaj manj kot dva milijona evrov, naj bi trajala do oktobra.

“Nimamo več veliko časa, kajti od sredine oktobra je vreme na tem delu zelo nestabilno,” dodaja Karr, ki je prepričan, da je k nastanku jezera pod ledenikom pripomoglo segrevanje ozračja. Kaj se bo zgodilo z ledenikom, ko bodo izsušili jezero, strokovnjaki zgolj ugibajo. Obstaja nevarnost, da bi pri vrtanju skozi ledeniški pokrov do zgornjega vodnega žepka ta počil, pri čemer bi se jezero razlilo v dolino.

Zato so iz previdnosti že zaprli zadnji odsek železnice na Mont Blanc, ki poteka v bližini omenjenega ledenika, prav tako so konec julija namestili posebni alarmni sistem, ki bi v primeru razlitja opozoril prebivalce v dolini na bližajočo se nevarnost.

Število naravnih katastrof se je sicer v zadnjih dveh desetletjih početverilo, samo v zadnjih desetih letih pa je besnenje narave zahtevalo na sto tisoče življenj. Preverite 10 največjih naravnih katastrof zadnjega desetletja, kako hudo opustošenje so povzročile in kako potekajo obnove.


Delo.si                                                                                           25.08.2010

Praznijo jezero pod Mont Blancom

GRENOBLE – Francoski strokovnjaki so začeli izčrpavati vodo iz jezera pod ledenikom na Mont Blancu, ki bi ogrozila dolino St. Gervais, v kateri živi več kot 3000 ljudi. S tem dejanjem želijo preprečiti katastrofo, kakršna je bila leta 1892, ko je ob izlitju vode umrlo 175 ljudi.

Po ocenah strokovnjakov jezero pod ledenikom zadržuje od 25.000 do 65.000 kubičnih metrov vode, ki bi, če bi izbruhnila na plano, v 15 minutah do pol ure poplavila dolino in ogrozila 900 družin.

Jezero pod ledenikom Tete Rousse so odkrili med rutinskim pregledom. Vodo bodo zajeli tako, da bodo v ledeni pokrov izvrtali od 40 do 50 metrov globoke luknje in s pomočjo črpalk izčrpali vodo ter jo prečrpali v posebne odvodne kanale. Črpanje vode iz jezera, naj bi Francijo stalo okoli dva milijona evrov in bo predvidoma trajalo do oktobra.

Preventivno so že zaprli odsek železnice na Mont Blanc v bližini ledenika in namestili opozorilni sistem, ki bi v primeru razlitja prebivalce v dolini opozoril na nevarnost.


Siol.net - Svet: Strokovnjaki izsušujejo jezero pod ledenikom na Mont Blancu

Grenoble - Francoski strokovnjaki so začeli črpati vodo iz jezera pod ledenikom na najvišji gori v Evropi Mont Blanc, ki bi lahko ogrozila dolino St. Gervais.

Strokovnjaki želijo tako preprečiti katastrofo, kakršna se je zgodila leta 1892, ko je ob izlitju vode iz jezera pod ledenikom umrlo 175 ljudi.
Voda bi lahko v 15 minutah preplavila dolino

V jezeru pod ledenikom je po ocenah strokovnjakov od 25.000 do 65.000 kubičnih metrov vode, župan mesta Saint-Gervais-les-Bains Jean-Marc Peillex pa ne izključuje možnosti, da je ta "žep" pod ledenikom povezan še z drugimi podobnimi tvorbami.

Če bi voda iz jezera pod ledenikom bruhnila na plano, bi domnevno v 15 minutah do pol ure poplavila dolino in ogrozila okoli 900 družin.

Jezero so odkrili julija

Jezero, "skrito" pod ledenikom Tete Rousse, so odkrili julija med rutinskim pregledom ledenika. Iz njega bodo izpraznili vodo tako, da bodo v ledeni pokrov izvrtali 40 do 50 metrov globoke luknje in s pomočjo črpalk izčrpali vodo.


Vodo bodo prečrpali v odvodne kanale

Na ledeniku je začela delovati prva črpalka. V prvi fazi naj bi iz globine okoli 75 metrov izčrpali dobrih 25.000 kubičnih metrov vode in jo prečrpali v posebne odvodne kanale.

Projekt za dva milijona evrov

Do konca tedna pa naj bi na območje na nadmorski višini 3200 metrov s helikopterji pripeljali še tri črpalke. Črpanje vode iz jezera, ki bo Francijo stalo okoli dva milijona evrov, bo predvidoma trajalo do sredine oktobra.

Dolina St. Gervais je priljubljena turistična točka, v njej pa živi več kot 3000 ljudi.

Kaj se bo zgodilo po izčrpanju vode še ne vejo

Oblasti so preventivno zaprle odsek železnice na Mont Blanc, ki poteka v bližini ledenika, konec julija pa so ob ledeniku namestili opozorilni sistem, ki bi v primeru razlitja vode prebivalce v dolini opozoril na nevarnost. Strokovnjaki še ne vedo, kaj se bo zgodilo, ko bodo vodo izčrpali iz žepa pod ledenikom.


Dnevnik: Iz jezera pod ledenikom na Mont Blancu začeli črpati vodo

V jezeru pod ledenikom je po ocenah strokovnjakov od 25.000 do 65.000 kubičnih metrov vode

   
  Simbolična slika. (Foto: Matevž Lenarčič)  

Francoski strokovnjaki so včeraj iz jezera pod ledenikom na najvišji gori v Evropi Mont Blanc začeli črpati vodo, ki bi lahko ogrozila dolino Saint Gervais. Strokovnjaki želijo tako preprečiti katastrofo, ki se je zgodila leta 1892, ko je ob izlitju vode iz jezera pod ledenikom umrlo 175 ljudi.

V jezeru pod ledenikom je po ocenah strokovnjakov od 25.000 do 65.000 kubičnih metrov vode, župan mesta Saint-Gervais-les-Bains Jean-Marc Peillex pa ne izključuje možnosti, da je ta "žep" pod ledenikom povezan še z drugimi podobnimi tvorbami. Če bi voda iz jezera pod ledenikom bruhnila na plano, bi domnevno v 15 minutah do pol ure poplavila dolino in ogrozila okoli 900 družin.

Jezero, "skrito" pod ledenikom Tete Rousse, so odkrili julija med rutinskim pregledom ledenika. Iz njega bodo vodo izpraznili tako, da bodo v ledeni pokrov izvrtali 40 do 50 metrov globoke luknje in s pomočjo črpalk izčrpali vodo.

Na ledeniku je včeraj začela delovati prva črpalka. V prvi fazi naj bi iz globine okoli 75 metrov izčrpali dobrih 25.000 kubičnih metrov vode in jo prečrpali v posebne odvodne kanale. Do konca tedna pa naj bi na območje na nadmorski višini 3200 metrov s helikopterji pripeljali še tri črpalke. Črpanje vode iz jezera, ki bo Francijo stalo okoli dva milijona evrov, bo predvidoma trajalo do sredine oktobra.

Dolina Saint Gervais je priljubljena turistična točka, v njej pa živi več kot 3000 ljudi.

Oblasti so preventivno zaprle odsek železnice na Mont Blancu, ki poteka v bližini ledenika, konec julija pa so ob ledeniku namestili opozorilni sistem, ki bi v primeru razlitja vode prebivalce v dolini opozoril na nevarnost. Strokovnjaki še ne vedo, kaj se bo zgodilo, ko bodo vodo izčrpali iz žepa pod ledenikom.

  25.08.2010

Strokovnjaki poskušajo preprečiti ponovitev tragedije iz leta 1892, ko je umrlo 175 ljudi. (Foto: Reuters)


G-L: Ledeniški vodni žep 3.

G-L: Ledeniški vodni žep

G-L: Vodna vreča v ledeniku


Cekin.si: Največje naravne katastrofe 21. stoletja

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti