Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vodna vreča v ledeniku

St. Gervais, Francija - Vreča, ki vsebuje 65 tisoč kubičnih metrov vode, pod ledenikom Tête Rousse grozi, da bo poplavila dolino v prihodnjih mesecih. Nesreča, ki grozi je enaka tistemu, kar se je že zgodilo leta 1892 in je povzročilo več kot sto smrtnih žrtev.

»Nismo pričakovali, da bi našli to ogromno luknjo z vodo,« je dejal inženir, geofizik Christian Vincent »Takšna možnost je zelo redka, saj voda običajno odteče z ledenikov. Namesto tega se je zaprla v ledeniku in lahko eksplodira pod pritiskom.«
Lokalne oblasti so zato namestile črpalke in pretakajo vodo navzdol po ledeniku.

Nočna mora, ki prihaja za prebivalce krajev pod ledeniki, je še vedno spomin na tragične poplave pred več kot sto leti, ko je preminulo 175 ljudi. Vzrok je bila podobna »vreča« vode, ki se sprostila na 3150 metrih nadmorske višine in ponoči med 11. in 12. julijem 1892, krenila skupaj s primesmi ledenika navzdol po Bionayskem ledeniku v dolino, kjer je povzročila pravo razdejanje.

Montagna tv.


  

Več fotografij in skic >> "Tête Rousse" poche 

Vodna vreča iz leta 1892
Foto: ETH-Bibliotech Zürich, Bild Archiv courtesy Lefigaro.fr



Poche je v fr. - žep

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Vodna vreča v ledeniku"

Franci Savenc,

Miha Pavšek, 17.08.10: (Nekaj na to temo bo pripravil za Dnevnik, 19.08.10 => poobjavimo

Me je pa danes strokovno zelo pritegnila objava Tete Rouse o vodni »vreči« nad Chamonixom. Geografi tega termina uradno še nismo zabeležili (ni ga v geog. terminološkem slovarju), vendar menim, da je primernejši izraz vodni žep na/v/pod ledenikom ali ledeniški žep. Ledeniški zato, ker je na ledeniku (ni iz ledu, sicer bi bil ledeni…) Ni toliko pomembna vsebina, torej voda kot to, da gre za nekaj ujetega, v tem primeru ledeniška voda (vreča je zg. odprta…). Podoben izraz imajo speleologi za (jamske) žepe hladnega zraka, kjer imamo namesto vode zrak. Pri sn. plazovih pa imamo v plazovini opravka z zračnimi žepi, ki lahko zasutemu rešijo življenje.

Na to temo sem našel še tole http://www.chamonet.com/whats_new_article.php?id_whats_new=7848 in celo opozorilo lokalnih oblasti http://www.saintgervaislesbains.fr/news/infos/dimages/carte%20sentiers.pdf. Zaradi tega so celo skrajšali vožnjo z mont-blanško zobato železnico, ki vozi le do postaje Le Mont Lachat.

Če je potreba, v prihodnje z veseljem pomagam, kadar imate tovrstne ali podobne novice (vsebine) in jih je treba prevesti iz ANG/NEM. Sicer pa so Borisovi prispevki in posredovanja/poobjave/priredbe izjemno dragoceni in raznovrstni.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije