Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Veliko je precenjenih smeri tod okoli

Stevie v Belly Full of Bad Berries v Utahu.

Dider Berthod v prvem vzponu čez Greenspit.

 Stevie Haston v pretepaški pozi.

 

sreda, 9. december 2009, ob 05:30, Matevž Rehberger, ogledov: 2037

Polemike in celo anketa ob super vzponu v Greenspitu. Stevie Haston na flash preplezal znano poč in znižal oceno iz 8b+ na 8b. Povzetek pogovora s Steviejem in video smeri.

Stevie Haston je Valle dell'Orco na severu Italije obiskal z eno samo mislijo: preplezati Greenspit. O tej poči je bilo že veliko napisanega, lani jo je ponovil Belgijec Nicolas Favresse, letos pa britanski plezalec Tom Randall.

"Vpel sem prvih nekaj camov za (ženo) Laurence (Stevie je nato splezal nazaj, prvi del smeri je relativno lahek). Poskusila je in namestila še dva cama. Nato sem bil na vrsti jaz. Smer sem preplezal brez divjih "dinamcov" in na koncu skoraj zamočil. Gre za flash, ker sem videl video in varoval Laurence, a po pravici povedano, nobena od teh stvari mi ni pomagala. Moral sem premakniti enega od Laurenceninih camov in ignorirati vse razen mojega instinkta."

Čeprav bi lahko Stevieju dali prav, da mu ni bilo nič laže kot v onsight vzponu, mu nekateri ne priznajo niti trad flash vzpona, ker je v smeri že imel štiri came. Na 8a.nu so objavili celo anketo, na climbing.com govorijo zgolj o najhitrejšem vzponu. Ne glede na to, Stevie je pokazal kako se pleza poči in ob tem še znižal oceno Greenspita na 8b.

"Dedek" Stevie Haston ima za sabo impresivno leto. Lani je preplezal svojo prvo 8c+, letos pa prvo 9a, Descente Lolitta v Grotte de Sabart, Ariege. Prav tako je preplezal krušljivo Bam, Bam (E8 6b). Stevie ni tujec v težkih počeh, niti v širokih offwidhts. Ponovil je ameriške klasike kot je Belly Full of Bad Berries  (5.13a) v Utahu. Prav tako je preplezal Thai Boxing v Chamonixu, kjer je sicer dvignil oceno iz 7b na 7c, kasneje pa so jo francoski vodniki navrtali in oceno povišali na 8b+. Zgleda, da ocene modernega športnega plezanja ne veljajo za poči...

Mick: Ali ponavadi plezaš to stopnjo na pogled?

Stevie: Prekleto ne, Mick. Če plezam dobro, brez napak, včasih sightam 8a. Želja in lakota sta ključ in imata veliko s plezanjem na pogled. Imam veliko izkušenj v počeh in mislil sem, da se lahko dobro odrežem in sem se.

Mick: Kako težko je bilo?

Stevie: Po mojem mnenju, čeprav je težko reči po samo enem poskusu, so težave maksimalno 8b. Poklopilo se je kar dobro, čeprav so bile moje dlani prevelike. Poč bi ocenil 7b/c s težkim gibom V8. Malo na moč, a nič zares težkega.

Mick: Poznaš težje poči kot Greenspit?

Stevie: Ja, vse, ki v njih nisem uspel. Ne maram ozkih poči, najraje imam od 10 do 20 centimetrske, a prav te so lahko najtežje. A verjetno najbolj uživantske. Najtežja poč kar sem jih preplezal je Sans Liberty 8b+, mogoče je precenjena. Danes je veliko precenjenih smeri tod okoli.

Mick:: Kdo so po tvojem mnenju najboljši plezalci v počeh?

Stevie: Peter Croft, Yuji Hirayama, Alex Honnold in nekaj nepoznanih bojevnikov.

Celoten intervju in slika na ukclimbing

Video: Tom Randall v Greenspit

Greenspit warm-up, Tom Randall na Vimeo.

 

Oznake: PLE
eXTReMe Tracker