Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Kdo potrebuje PZS?

Gore in ljudje: namesto četrtkove kronike nekaj o slovenskih cesarjih. Članek nima slik. Vseeno vam priporočam, da ga raje glejte kot da bi ga brali. Gre bolj za terorijo kot kaj drugega...

Vse za vero, dom, Cesarja

Na spletu se je vsul velik plaz besed. Je koga odnesel ali pod seboj pokopal? Plazovi redko sežejo do vrhov. Ampak mene zanima, kje stoji Cesar. Kdo mi lahko pomaga pri tem? Zveza gotovo ne. Ona bi samo odločala o tem.
 
Za ogrevanje pred izletom v gore sem v roke vzel Donaldovo knjigo Pogovori z Bogom. »Naj še tako zatrjujemo, da bi radi rešili vse težave, si ne drznemo rešiti vseh težav, ker bi sicer ostali brez dela. Vaša vojaška industrija to izvrstno razume. Tudi vaša medicinska stroka to razume. Prav tako je to jasno doumela vaša verska skupnost.« Donald, naslednjič ga vprašaj, če je število nesreč v gorah kakorkoli povezano z dejavnostjo planinskih društev. In kdo potrebuje PZS. Kaj če je obratno, da ljudje v vodstvu PZS potrebujejo svoje člane? Večina denarja, ki ga društva poberejo s članarino, pobere zveza.
 
Pustim to temo in se raje posvetim Cesarju. Pomislim na dva, ki bi mi najverjetneje znala pomagati. Cesar domuje nekje nad Bohinjem, zato prosim za pomoč nekoga, ki ima vikend v Bohinju. Poleg tega osebno pozna domačina, lokalnega poznavalca gora, ki ima priimek sličen mojemu vzdevku. Drugi zaupanja vreden je eden tistih, ki je dodobra in dokumentirano temeljito pretipal vse te gore. Takoj neham izgubljati dragoceni čas in za četrtek vzamem dopust. Računajoč, da bom Cesarja prepoznal.
 
Ne bi preveč zašel v podrobnosti izleta, da se tole ne spremeni v četrtkovo zgodbo. Mimogrede naj omenim, da sem obiskal dva, ki sta carja - svojo službo namreč upravljata na najvišjih položajih v Sloveniji. Kaj imata skupnega? Karl Veliki, seveda! Eden od carjev ima dobrih tisoč metrov globoko pod seboj obrambno ministrstvo in drugi okoljskega.
 
Izvedel sem, da ju je dan prej obiskal bovški knez Igor  (sodobno bi rekli predsednik PD). Glej ga Zlomka, to je bilo srečanje na najvišji ravni! Pozabil sem ju vprašati, če je Pretepač v kakem planinskem društvu. Fant od (koprske) fare je minuli konec tedna pregazil na samega poglavarja slovenskih gora. To omenjam, da bom po zadnji modi objavljanja  imen gazilcev, pa čeprav ni gazil na Krn.
 
Na izletu sem gledal, kateri kandidat bi bil najprimernejši za Cesarja. Danes težko rečem, kateri je pravi. Vem le, kje stoji njegov dvor. Veste, kje ima svoj dvor vodstvo PZS? V eni stari, na videz razmajani hiši, ki stoji obdana z betonskim obzidjem sosednjih blokov. Je brez stika z Naravo in gorami, tudi neba ima nad seboj zelo, zelo malo. Hiša stoji celo v luknji. Tu vidim rešitev. Kar najhitreje naj se preseli v prijaznejšo stavbo, kjer bodo imeli pristnejši stik z Naravo. Kot je na primer hiša Trenta, center TNP.
 
Pa še to. Iskanje Cesarja je nevede sprožila ena prava planinka. Preiskava zajema čedalje večji krog ljudi. Vsi so pokazali veliko volje in vložili kar nekaj truda, vendar, kot kaže, pogrešanca še vedno nismo identificirali. Resnično rad bi ugotovil, kje stoji ta Cesar. V interesu nadaljnje preiskave je, da preiskovalci ostajajo še naprej anonimni.
 
Antiplaninski pozdrav
Iztok
 
P.S. Kuku, spet sem tu! (Prosto po Burleskoniju)

 

 

 

 

 

 

 

 

Arhiv: Gore in ljudje

Arhiv: Četrtkova zgodba

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Kdo potrebuje PZS?"

Bojan Turšič,

V zadnji izdaji revije Jana je tudi članek, kako je PZS (g.Ekar) "ukinila" gorništvo in kakšne polemike je to povzročilo. Najbolj me je zbodel stavek g.Ekarja, da je največji problem v tem, da je ta dekret sploh prišel v javnost, kajti bil je interne narave. Se pravi, da je problemov v PZS več, oziroma vsaj dva. Prvič: sprejemajo, pardon izrazu, bedaste "dekrete", drugič: v svojih vrstah imajo "špijona", ki je o tem obvestil javnost. Smola pa taka.

Glede na to, kako se je planinska, gorniška, alpinistična in vsa ostala "javnost" odzvala na to temo, bi od g.Ekarja pričakoval ne samo ukinitev (umik) tega odloka, temveč tudi njegovo javno opravičilo vsem "prizadetim". Če ga je morda že izrazil, opravičilo namreč, se globoko opravičujem, ker sem ga spregledal.

Jaz vem, da se s planinstvom, gorništvom in turno smuko lahko ukvarjam brez PZS. Ali se morda PZS lahko ukvarja z svojim poslanstvom brez svojih članov ?!

Gorniški pozdrav, Bojan

P.S. gora ni nora,.......

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti