Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

PZS prepoveduje slovensko besedo - 13.11.08

Franci Miš: Odgovor predsedniku Planinske zveze Slovenije gospodu Ekarju.

Spoštovani gospod Ekar,
v odgovoru na moje javno vprašanje, katerega sem Vam postavil in je bil dne 11.11.2008 objavljen tudi v časopisu Delo v rubriki Pisma bralcev navajate*: » ... Najprej bi vam želeli pojasniti, da na 49. seji Predsedstva Upravnega odbora Planinske zveze Slovenije dne 22.10.2008, Predsedstvo ni sprejelo nobenega sklepa, ki prepoveduje uporabo slovenske besede gornik in gorništvo. V pojasnilo bi Vam in bralcem Dela, predstavil sklep 49. seje Predsedstva Upravnega odbora Planinske zveze Slovenije (prepis):

Sklep 6/22-10: Planinska zveza je zveza planinskih društev in je tudi s strani SPD povsem in celoti prevzela termin "planinec, planinstvo" in je tudi s sklepom Skupščine PZS vnesla to izrazoslovje v statut PZS. Zatorej se naproša in opozarja, da se dosledno uporablja to izrazoslovje še posebej na tečajih, seminarjih, spisih, na spletu, v Obvestilih PZS v PV in ostali komunikaciji in pisanju.«

Z navedbami v Vašem odgovoru se seveda ne strinjam ker:

1. Pojasnilo, da Predsedstvo UO Planinske zveze Slovenije (PZS) ni sprejelo nobenega sklepa, ki prepoveduje uporabo slovenske besede gornik in gorništvo ni resnično.

2. Pojasnilo katerega navajate. je do mene žaljivo, za bralce pa zavajajoče, saj mi v odgovoru podtikate popolnoma drugačno formulacijo sklepa, kot je bil zapisan v okrožnici* PZS izdani dne 22.10.2008, v kateri med drugim piše: » ... P UO PZS, da bi uveljavilo citirane sklepe in stališča Skupščine PZS in zaščitilo več kot 115 letno tradicijo planinstva na slovenskem, na svoji 49. redni seji, dne 22. oktobra 2008, seji sprejelo naslednji s k l e p:

Uporaba besed »gornik« in »gorništvo« znotraj Planinske zveze Slovenije ni dovoljena: (ni dovoljena = prepovedana)
- v uradni pisni komunikaciji znotraj PZS (med posameznimi organi, komisijami, odbori) in navzven, tudi do planinskih društev in MDO-jev,
- v strokovni literaturi natisnjeni v Založbi PZS, posebej ne v vzgojni,
- v programih usposabljanja, strokovni literaturi, ki se uporablja pri usposabljanju in ne v načrtih usposabljanja, razpisih, različnih postopkih ali poročanjih o usposabljanju,
- v razpisnih gradivih, ki jih pripravljajo posamezne dejavnosti ali SS PZS in ne v internih razpisih, ki jih pripravljajo posamezne komisije ali odbori UO PZS,
- v glasilnih PZS (Obvestila PZS in Planinski vestnik), razen v primerih, ko gre za brezplačne avtorske prispevke, ki so v skladu z programsko zasnovo in uredniško politiko,
- in v kakršnikoli obliki na spletnih straneh PZS ali pod straneh posameznih komisij in odborov
.

Za spoštovanje tega sklepa so odgovorni vsi funkcionarji PZS, vključno s člani predsedstva UO PZS, načelniki komisij, vodje odborov in občasnih delovnih teles, uredniki, administratorji spletnih strani, vodje tečajev in inštruktorji ter predavatelji znotraj in zunaj PZS (zunanji se lahko angažirajo le, če spoštujejo ta sklep).

Posebej so za izvajanje sklepa odgovorni tudi generalni sekretar PZS in posamezni strokovni delavci, ki morajo preprečiti vsakršno nastajanje, razmnoževanje,
razpošiljanje, objavljanje ali arhiviranje takih gradiv na stroške ali v organizaciji PZS, ki so v nasprotju s citiranimi sklepi Skupščine PZS in tem ugotovitvenim sklepom. Vsa morebitna obstoječa pisna gradiva, ki so v nasprotji s tem sklepom, se takoj umaknejo iz uporabe ali spretnih strani PZS in pod strani komisij in odborov.

Ljubljana, 22. oktobra 2008

Predsednik PZS
mag. Franc Ekar"

(ni dovoljena = prepovedana) – dodal Franc Miš
*celotna je dosegljiva na: www.gore-ljudje.net/objave/savenc/0810/SpostovanjeVodilInStatutaPZS.pdf
in priložena temu odgovoru.

Vaše pojasnilo kaže Vaš omalovažujoč odnos do članov planinskih društev včlanjenih v Planinsko zvezo Slovenije.

V vednost: Planinski vestnik, dnevnik Delo, Gore – Ljudje.net

Franc Miš
Gorjuša 27, Dob

>Planinska zveza Slovenije

 

Spoštovanje Vodil in Statuta PZS.pdf (244 kB)

 

* V Delu še neobjavljen je (po)objavljen pod črto na strani "Od generalnega sekretarja" 

 

 

 

OKROŽNICA: Besedi »gornik« in »gorništvo«

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti PZS

3 komentarjev na članku "PZS prepoveduje slovensko besedo - 13.11.08"

Matej Pivec,

Potem, ko se je uredništvo Planinskega vestnika javno uprlo izvajanju sporne direktive je lahko vsem jasno, da je direktiva doživela popoln polom.

Še več, veliki večini Slovencev, ki jim gore kaj pomenijo, še na misel ne pride, da bi jo upoštevali. Zdi se jim preprosto bebasta. Na tej ravni je zadeva zaključena.

Znotraj PZS, pa bodo morali sami razčistiti s to zadevo.

O nečem pa sem popolnoma prepričan. Opravičila ali pa priznanja, da ga je nekdo "malo polomil" ne bo.

Za konec tedna bom skočil nekam v "Pograjce". Jurčki še vedno rastejo, sivke so že pognale, tam na Jakobu pa sije sonce. Na to temo, pa se ne bom več oglašal. Škoda besedi.

Lep planinsko gorniški pozdrav vsem skupaj: Matej


Andrej Kecman,

Al prav se piše kaša ali kasha,

se šola novočŕkarjov srdita

z ljudmi prepira starega kopita;

kdo njih pa pravo trdi, to se praša.

Po pameti je taka sodba naša:

ak je od kasha kaša boljga žita,

in boljš' obdelana, in bolj polita,

naj se ne piše kasha, ampak kaša.

Ak pa po črki boljši jed ne bóde,

in zavolj črke ne trpi nič škode,

obhaja taka misel nas Slovence,

de pravdajo se ti možje znabiti,

za kar so se nekdanji Abderiti

v sloveči pravdi od oslóve sence.


Marjeta Štrukelj,

Namesto preklica in opravičila planincem, sprenevedanje… Tega si predvsem tisti planinci – gorniki, katerim čast in spoštovanje slovenskih vrednot ne dovolita iskanja rešitve pod tujo streho, katerim tradicija ne predstavlja zgolj enostavnosti brezdelja in opravičila za ne-spremembe, nismo zaslužili. Učili so me (kdo neki je to bil?), da se za napake, ki jih naredim, četudi nehote, prizadetim opravičim.

Predvsem javnost, ki ji planinstvo in gorništvo nista domači, je zaznala, da s temi planinsko-gorniškimi junaki ni vse tako častivredno, kot pričakuje glede na sloves in ugled, ki ga uživajo, da njihovi podvigi visoko v skalovju le niso tako spoštovanja vredni in njihov značaj zna biti še kako pritlehen….

"Zatorej se naproša in opozarja..." bi bilo seveda dosti sprejemljivejše (čeprav bi moja prof. slovenskega jezika to gladko zavrnila, kot "svinjski pasiv"), če že kdo meni, da je potrebno, proti: "Uporaba besed »gornik« in »gorništvo« znotraj Planinske zveze Slovenije ni dovoljena", kar predstavlja kršenje Ustave, ki nam zagotavlja svobodo izražanja.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46093

Novosti