Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Podelili so nagrade in pohvale

Po "Sporočilu za medije" 2. mednarodnega festivala gorniškega filma, ki smo ga v PDF z e-pošto dobili  21.02.08 ob 14.10

 

 

Po skrbnem premisleku mednarodne žirije v sestavi Alessandro Anderloni, Matjaž Fistravec, Robert Schauer, Janez Skok in Michael Timnev so bile podeljene 4 nagrade in 2 pohvali žirije. Pohvali sta prejela filma Svalbard - Špice Spitzbergna, slovenskega režiserja Boštjana Mašere in Mi, tam bogu za hrbtom, Kesanga Tsetena Lame iz Nepala. Prvi film prikazuje odpravo slovenskih alpinistov v neverjetno lepi pokrajini z lahkostjo, ironijo in brez dramatične teže, kar pa nič ne zmanjša njihovih dosežkov in potrjuje, da se vztrajnost izplača. Pohvalo drugemu flmu je žirija utemeljila z besedami: "Zgodbo o neznani vasici je na velikem platnu prikazal nepalski filmski ustvarjalec in tako zunanjemu svetu ponudil priložnost, da spozna mnogotere realnosti, ki se skrivajo za večnim nasmehom teh gorskih ljudi. Pomembno je, da domorodni filmski ustvarjalci lahko raziskujejo svojo družbo in svoje dosežke delijo s svetom."

Nagrado za najboljši film o gorski naravi in kulturi (800 €) je prejel film Lopukhovo,delo Jare Malevez iz Belgije. Gre za rahločuten in črnogled prikaz vasi v Karpatih. Tako kot drevesno listje v gozdu, počasi izginja tudi tamkajšnja družba in njen način življenja. Enostaven vpogled v eno vas izpostavi težavo, ki se stopnjuje povsod po svetu. Zadnja pesem stare ženice odmeva še dolgo zatem, ko je filma že konec.

Za najboljši film o gorah, športu in avanturi (800 €) je bil razglašen film Zapisani skali, avtorjev Alastaira Leeja in Davida Halsteda iz Velike Britanije. Plazalski film očara tako zaradi glavnega akterja Davea Birketta kot zaradi inovativnega pristopa k snemanju. Prikazuje tradicijo plezanja, kjer bolj kot sponzorji šteje motivacija, in ki zaradi sodobnih plezalskih trendov počasi izginja. Film je pronicljiv in zabaven, odlikujejo pa ga tudi različne snemalne tehnike in animirani deli.

Za najboljši alpinistični film (800 €) je žirija izbrala film Gorski vodniki. Avtor Didier Hill-Derive iz Belgije je bil na festivalu vse dni prisoten, zato je nagrado prevzel sam. Njegov film prikazuje delo gorskih vodnikov na območju Chamonixa iz realističnega zornega kota, brez rožnatih očal. Dotakne se preteklih uspehov in opozori, daje plezanje vse bolj popularen šport, zaradi česar se mlajša generacija vodnikov sooča z različnimi težavami.

Glavno nagrado mesta Domžale (1000 €) pa je prejel film Baffin - otok otrok, avtorja Sama Beaugevja iz Francije. Mladi raziskovalci se v tem filmu svoje odprave na severni polarni krog lotijo kot igre, kot da bi bili otroci v tem težavnem okolju. Film je izredno dovršen - način, kako je bil narejen, odraža odnos ustvarjalcev in mu daje dodatno težo. Junaki se znajo ponorčevati tudi iz samih sebe, zato igra tehnična zahtevnost njihovega podviga manjšo vlogo kot humor in prijateljstvo. Kljub težavnosti plezanja v ledeno hladnih temperaturah in obiska severnega medveda jim je uspelo ustvariti izredno prepričljiv film.

Podeljene so bile še tri dodatne nagrade: Nagrado občinstva je prejel film Asiemut, Olivier Higgins, Melanie Carrier /Kanada/,

Nagrado Planinske zveze Slovenije za najboljši alpinistično-plezalni dosežek med filmi (posebno žirijo za izbor te nagrade so sestavljali: Tina Di Batista, Andrej Stremfelj, Andrej Grmovšek) je prejel film Cerro Torre - Zahodna stena v ritmu Latina, Ramiro Calvo /Argentina/,

Nagrado Televizije Slovenije (žirijo so sestavljali Neli Vozelj, Marjeta Keršič Svetel, Silvo Karo) pa je prejel film Mi, tam bogu za hrbtom, Kesang Tseten Lama /Nepal/.

Poleg filmov so si obiskovalci lahko ogledali še bogat spremljevalni program, ki je bil letos sestavljen iz 9 predavanj (poleg domačih, sta predavala še Mick Fowler in Krzvsztof Wielicki), 1. fotografskega natečaja Gorniška fotografija leta 2008, dveh likovnih razstav, muzejske razstave in prikazom zgodovine vojaškega gorništva in smučanja. Častno pokroviteljstvo nad festivalom je prevzel slovenski premier Janez Janša, k uspehu letošnjega festivala pa so pripomogli tudi številni sponzorji.

IMFFD: 2. Festival Gorniških Filmov

             Sporočilo za medije (PDF, 563 kB)

Lopukhovo

Zapisani skali

Baffin - otok otrok

Asiemut

Cerro Torre - Zahodna stena

Mi, tam bogu za hrbtom

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
FIL novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti