Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenski alpinisti s vračajo s Papue

Kar teden dni so čakali na dovoljenje za prečkanje teritorija in vrnitev v civilizacijo. Na koncu se je vse srečno končalo in tričlanska ekipa se jutri vrača v Slovenijo

Slovenski alpinisti s vračajo s Papue

Kot smo poročali je Slovenski alpinistični odpravi 2. decembra uspelo opraviti vzpon na Karstensovo piramido. Potem, ko jim je nagajal satelitski telefon, so jim zvezo s svetom z omogočili člani poljske odprave. A potem je prišla novica, da je skupina slovenskih, poljskih in čeških alpinistov ujeta nekje v džungli na visokih višinah. Uspelo se jim je na kratko javiti in v reševanje so se vklopila tudi konzularna predstavništva v Džakarti.
Danes zjutraj se je vse srečno končalo in varno so prišli do morja. Po telefonu smo se pogovarjali z Rupnikom in Oderlapom. Rupnik je povedal, da so imeli podobne težave kot pri prihodu, saj so bili žrtve medplemenkih nesoglasij. Obstali so ob največjem rudniku zlata na svetu, ki je v upravljanju Američanov, kar pa je država v državi. Kar teden dni so čakali na dovoljenje za prečkanje teritorija in vrnitev v civilizacijo. Na koncu se je vse srečno končalo in tričlanska ekipa se jutri vrača v Slovenijo. Izkušeni Franc Oderlap je dejal, da gre za izredno lepo goro s 600 metrov navpične kvalitetne stene. Zagotovo bi bila zelo oblegana s strani alpinistov, če bi bila bližje Evropi. V steni je malo smeri in dela je še veliko.
Več o vzponu in kalvariji v džungli pa po prihodu trojke domov.

Tomi Gavranič
Kategorije:
Novosti VTG SLO Vse objave
Značke:
novosti VTG

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti