Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Povzpeli so se na Karstensovo piramido

ponedeljek, 3. december 2007, ob 17:25, Franci Savenc, ogledov: 1397

Kočevje: Slovenska alpinistična odprava Franci Rupnik iz Kočevja, Franc Oderlap iz Mežice in Damijan Ambrožič iz Radovljice je uspešno opravila vzpon na najvišji vrh Avstralo – Oceanije

Povzpeli so se na Karstensovo piramido

Kočevje: Slovenska alpinistična odprava Franci Rupnik iz Kočevja, Franc Oderlap iz Mežice in Damijan Ambrožič iz Radovljice je uspešno opravila vzpon na Karstensovo piramido, najvišji vrh Avstralo – Oceanije na Papui Novi Gvineji. Gre za edino ledeno polje v Oceaniji.

Po težavah, ki so jih imeli s pristopom do baznega tabora in ko smo nestrpno čakali na informacijo o osvojitvi vrha, je Franci Rupnik danes zjutraj sporočil veselo informacijo. Potem, ko jim je ''mrknil satelitski telefon'' so jim zvezo s svetom z vrha omogočili člani poljske odprave. Franci je dejal, da podrobnejše informacije sledijo, ko se bodo po šestih dneh hoje skozi džunglo vrnili v kolikor toliko civiliziran svet.

Karstensova piramida ali Puncak Yaja kot ji pravijo domačini naj bi bila visoka 4884 metrov, čeprav lahko v nekaterih podatkih preberemo, da je višja od 5000 metrov. Karstensova piramida spada med gore projekta "7 summits", torej osvojitve najvišjih vrhov sedmih kontinentov, ker zraven štejejo tudi Antarktiko. Oderlap je z osvojitvijo Karstensove piramide prvi Slovenec, ki je osvojil kompleten 7 summits, saj je z Davom Karničarjem bil tudi na Mt. Košjusku, najvišji gori v Avstraliji s katere je možno smučanje. Franci Rupnik, Franc Oderlap in Damijan Ambrožič so tako postali tretji, četrti in peti Slovenec na Karstensovi piramidi, saj sta to izredno zanimivo goro, zaradi njene razbrzdanega vrhnjega grebena, pred njimi osvojila le še Stane Klemec in Raf Vodušek. Franciju Rupniku je to peti vrh od projekta "7 summits", tako da mu ostajata še najvišji vrh severne Amerike, McKinley in najvišja gora sveta Mount Everest.
Pa srečno in varen korak pri povratku.

Tomi Gavranič
eXTReMe Tracker