Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Umrla je

SiolNET - Alenka Teran Košir: ... gospa, ki je Humarja opisala kot: Nor je, ampak nikakor neumen

V 96. letu starosti je za posledicami pljučnice umrla legendarna himalajska kronistka Elizabeth Hawley, ki je v Nepalu vrsto let zapisovala najpodrobnejše informacije o vzponih na Himalajo. Dobro je poznala tudi slovenske alpiniste, namero Tomaža Humarja, da se v alpskem slogu povzpne na Daulghiri, pa je leta 1999 pospremila z besedami: "Nor je, ampak nikakor neumen."

V Chicagu v ZDA rojena novinarka Elizabeth Hawley (med drugim je delala za reviji Fortune in Time) je Nepal prvič obiskala leta 1960, ko se je tam ustavila na svoji poti okrog sveta, in tam ostala vse do konca življenja, ki se je izteklo danes, 26. januarja 2018.

Hawleyjeva je v Nepalu najprej delala kot dopisnica ameriške agencije Reuters, pokrivala je predvsem dogajanje v svetu himalaizma, potem pa se je povsem posvetila dokumentiranju alpinističnih odprav. Znano je, da je vsakega alpinista zelo natančno izprašala o vsakem najmanjšem, morda na prvi pogled celo nepomembnem ali banalnem detajlu vzpona. Poleg vzpona in natančnega časovnega razpona jo je zanimala tudi barva bunde in hlač, ki so jih medtem nosili alpinisti.

Čeprav sama nikoli ni zahajala v gore, kaj šele kam višje, so jo alpinisti zelo spoštovali. Tako je na primer francoski alpinist François Damilano enega od vrhov v Nepalu poimenoval po njej, vrh Hawley (6182 m).

Do leta 1991 je vse informacija zapisovala ročno, po tem letu pa je skupaj z Richardom Salsburyjem podatke začela prenašati v računalnik. Leta 2016 je štafetno palico himalajskega kronizma predala dolgoletnemu pomočniku Billiju Bierlingu.

Ime Elizabeth Hawley so alpinisti pogosto omenjali tudi v intervjujih za Siol.net. Objavljamo izsek iz intervjuja z zakoncema Marijo in Andrejem Štremfelj:

Andrej Štremfelj: Res je, ta gospa vsakega, ki pride v Katmandu, zasliši do potankosti. Za vsakega člana odprave prinese poseben obrazec s precej podrobnimi vprašanji. Ni dovolj, da napišeš, da si učitelj, treba je napisati, učitelj česa si in podobno. Prav o vsem te izpraša.

Tudi o precej nenavadnih stvareh, kot so, kako sva bila oblečena, ob kateri uri sva prišla na vrh, kdaj so vrh osvojili preostali člani, pa kako so bili oblečeni in podobno. No, ko sva začela že pisano gledati, nama je slovesno sporočila, da sva prvi zakonski par, ki se je povzpel na Everest. Rus in Američanka ali ravno obratno sta vrh osvojila pol ure pozneje.

Marija: Joj, naslednji dan naju je pred slovenskim hotelom v Katmanduju – rečemo mu slovenski, ker tam živimo vsi Slovenci, kadar smo na tem koncu – pričakala cela kolona novinarjev. Neverjetno!

Andrej: Še v arabskih časopisih sva bila.

 26.01.18 11:20
Umrla je gospa, ki je Humarja opisala kot: Nor je, ampak nikakor neumen


G-L, 26.01.18: Miss Elizabeth Hawley
G-L, 09.11.12: Himalajska kronistka

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti