Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pismo iz Čila

Ljubica Pavčič: Pri nas divjajo požari, manjka nam vode, pri vas jo je preveč. V ZDA imajo preveč snega, vi ga nimate. Kaj ni vse zmešano?

Pri nas pa, ker tistim, ki si zavežejo ruto preko obraza, je dolgčas, se kratkočasijo s tem, da kurijo ognje po hribih in ker je vse suho, so nastali ogromni požari, ki trajajo že od decembra. Razpisane so ogromne kazni.

Hribi, prej pogozdeni, so sedaj črni in ostalo je le še kakšno ožgano steblo. Ne morejo zatreti žarišča, so kraji, kamor pride lahko le helikopter. Ob morju so plaže brez sonca, sonce ne more predreti dima, turistov pa na tisoče. Iz kraja Melipilla, ki je od tu oddaljen 65 kilometrov, je v mesto Santiago prišel val dima, ki je pokril celo mesto že v soboto.

Pogorelo je že na tisoče hektarjev gozda, hribovja. Tudi gori proti Viña del Mar, tam je ogenj prečkal cesto in so morali ustaviti promet proti morju. Ceste so natrpane z avtomobili, ki niso mogli ne naprej ne nazaj. Ti so bili v glavnem precej naloženi, ker so prva izmena za letne počitnice.
Računajo, da lahko pogori več deset tisoč hektarjev, preden bodo uspeli zatreti ogenj.
Takole smo pričeli novo leto.

Lep pozdrav!
Ljubica Pavčič

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave
Značke:
novosti TUJ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti