Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.01.2014

Novo leto, nov sneg ...

Novo leto, nov sneg in obilni slapovi – v tekočem stanju seveda. Temperature se kar dvigujejo in prav pomladno se obnašajo, dež pa sega visoko v strmine naših gora. Temu primerni so obiski vršacev. Stene so prazne, le tu in tam se v kakšni najde plezalec. Podvigov v naših najvišjih stenah in vrhovih glede na velike količine nestabilnega snega v visokogorju še nekaj časa ne bo.

Grizzly nad Grohatom

V zadnjem tednu se je v gorah predvsem gazilo in smučalo. Na smučeh se je marsikje res dalo uživati v dobrem pršiču. Z gorami so se po obiskanosti dobro kosala plezališča. Nekateri so se po novem letu zadržali v dalmatinskih in istrskih plezališčih. Nič manj niso bila obiskana plezališča pri nas. V višje stene je le redkokdo zašel. Edini znani vzpon je bil opravljen nad Grohatom. V Lanežu je čare samote užival Igor Radovič. Preplezal je smer Grizzly Adams (IV+, II-III, 130 m). V položnejših delih je gazil, skoki pa so zahtevali praskanje po skali.

Slap v Mlinarici

Novica je sicer starejšega datuma, toda gre najverjetneje za novo smer, ki jo je vsekakor potrebno omeniti. V zgodnje decembrskem času, ko so bile doline ovite v idilično ivje slapovi pa vse debelejši in debelejši ter ko se je le še upalo na mrzlo zimo starega kova, sta v Mlinarici, natančneje pod Kanceljni, Italijana Andrea Fusari in Enrico Mosetti preplezala 250 metrsko ledno smer s kakšnim skalnatim odstavkom vmes. Smer se začne po Grapi črnega petka, po 80 metrih pa zavije levo. Smer sta poimenovala Pocket rocket and the glory hole (III/5+, M4, 250 m).

Priprave na Phola Gangchen

Z zamudo je prišlo tudi poročilo s tabora v Chamonixu. Tam so se mudili SMARovci lanskega avgusta. Poudarek so dali dolžini in višini tur, bolj kot težavnosti. Več...>

Dokumentarec Šiša Pangma

Na spletu si lahko ogledate dokumentarno oddajo Šiša Pangma iz serije Velikani Himalaje. Oddaja je bila na sporedu 2. januarja na TV Slovenija, še vedno pa jo lahko pogledate v arhivu RTV SLO...>

Dogajanje na tujem

Nanga Parbat odvrnil prvega

O Nemcu Ralfu Dujmovitsu, ki se je hotel povzpeti sam iz Diamirske strani smo že pisali. Njegov načrt sta prekrižala dva grozeča ledna stolpa, ki komaj čakata na odhod v dolino po smeri vzpona. Nemški alpinist se je odločil, da je tveganje le preveliko in prekinil z odpravo. V ostalih odpravah trenutno poteka vse po načrtih. Poljaki so začeli opremljati steno do tabora 3, medtem ko sta Moro in Goettler spala v T1. Z zakasnitvijo se bo pod goro odpravil še Filippo Nardi, ki bo poskušal z vzponom na goro sam. Za poznejši odhod se je odločil ravno zaradi neugodnega pritiska prvenstva, ki trenutno vlada med odpravami pod pozimi še neosvojenim Nanga Parbatom.

Nove smeri v Patagoniji

Še pred božičnimi prazniki sta Colin Haley in Rolando Gartibotti preplezala novo smer in kot prva stopila povsem na vrh Cerro Marconi Central. Haley je smer opazil že dolgo pred uspešnim vzponom, v njej pa je uspel šele v tretje s patagonijskim veteranom Garibottijem. Naletela so na 70° led in odstavke AI3/M3.Smer sta poimenovala La Super Whillans. Smer je dobila ponovitev že dan po njunem vzponu. Nekaj mesecev prej je Haley s Sarah Hart preplezal novo smer v vzhodni steni Aguja Volonqui. Smer sta poimenovala El Lobito ( 400 m, AI4+, M5, A0). Mednarodna ekipa je decembra v severni steni Cerro Domo Blanco preplezala smer D´Artagnan (7a, C1, M6, 400 m).

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


EpicTV/G-L: Dva prvenstvena vzpona v Patagoniji za Colina Haleya. Aguja Volonqui - El Lobito (400 m, AI4+, M5, A0) in La Super Whillans (650 m, AI3, M3) v Aguja Poincenot ... 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti