Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slapovi v Mlinarici, pod Kanceljni

Peter Podgornik: Pocket rocket and the glory hole

Slap je bil splezan v zadnjih dneh, ki so bili lani sredi decembra še primerni za plezanje podobnih zadev pred poslabšanjem vremena. Čeprav z zamudo, objavljam novico o plezanju kot informacijo za plezalce, med katerimi se istočasno lahko najde kdo, ki je tam mogoče že plezal. Avtorja smeri nista našla nobenih predhodnih sledi.


25a Pocket rocket and the glory hole, III/5+, M4, okrog 250 m, 5 h, Andrea Fusari in Enrico Mosetti, 17. 12. 2013

Smer poteka po prvi grapi levo od globoke, markantne grape – Kozji žleb, od katere jo loči široko, strmo, poraščeno rebro.
Vstop je isti kot za smer Grapa črnega petka, katero zapusti po približno 80-tih metrih, na mestu kjer zavije le-ta desno v strm žleb.

Opis: Naprej levo po lažjem terenu pod izrazito razčlembo v skalni steni, kjer se ob primernih pogojih napravi ledni slap. Zares zahtevni so zadnji trije raztežaji, tu je bilo zaradi trenutnih pogojev plezanje mestoma dokaj nevarno. V vrhnjem delu smeri se slap sceja skozi preduh v strmi kaminasti razčlembi, ki ponuja lep naraven prehod v zmeraj izrazitejšo grapo, ki se višje nadaljuje v pobočje.
Avtorja plezanja sta mnenja, da bi bila smer lažja/varnejša, če bi bile boljše razmere.

Sestop: Po smeri; prvi spust z rušja, s šestega stojišča na klinu in okrog sveče, s četrtega stojišča sta uredila Abalakov spust, nižje spet rušje.
Opomba: Avtorja smeri nista vedela, da je vstop skupen z starejšo smerjo, dejansko je njune nove smeri za dobrih 170 metrov.
Več o plezanju si lahko ogledate na spletni strani Enrica Mosettija.

 

 

 


 

 
Slapovi pod Kanceljni, Foto: Peter Podgornik

Kategorije:
Novosti ALP PrV SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti