Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.12.2013

Vedno več plezanja

Tamar, Logarska Dolina, Jezersko so trenutno v središču vsega dogajanja. Precej je navez, ki se vsakodnevno podijo čez tamkajšnje slapove. Plezajo se tudi lažje grape in smeri, ki v dobrih razmerah ponujajo lahke, zasnežene prehode čez steno, trenutno pa postrežejo tudi s skalnimi skoki.

Ledne klasike in novosti

Led je ponekod že zadovoljivo odebeljen. V Logarski se je plezalo Palenk (WI 3+, 100 m), Poldetov slap (WI 5-) in Slap nad potjo (WI 3, 80 m). Na Jezerskem sta obisk doživela Slap izgubljene rokavice (III/3, 320 m) in Sinji slap (WI 3, 150 m) in Kapljico. V ostenju Čedce je zanimivo linijo zagledal in preplezal Žan Karničar (AO Jezersko). Poimenoval jo je Vidova srajčka (85/50-80°, 150 m). Nekaj dni kasneje je smer ponovil Klemen Gerbec s soplezalcem.  V Tamarju so bili preplezani Centralni slap (WI 4+/5-, 120 m), Desni slap (WI 4+, 50 m) in Rastlinca (WI 3+, 120 m).

Sneg in skala

Kar nekaj snežnih grap in mešanih smeri je bilo preplezanih pretekli teden. V Begunjščici je že nekaj časa aktualna Centralna grapa, le malo za njo je Y grapa. Miha Zupan (AO Tržič) si je v Begunjski Vrtači privoščil Kozorogovo smer (III/3,  80°/40°, 500 m). V Storžiču sta bili plezani smeri Peto žrelo in Črni graben. V Durcah je Igor Radovič (AK Črna) preplezal Dvomljivko (M4, III+, 40°, 240 m). Viševnik je bil obiskan po Mladinski smeri. Nad Baško grapo sta v Raskovcu plezala Radovan Lapanja in Andrej Trpin (oba AO Cerkno). Preplezala sta novo smer in jo poimenovala Miklavževa smer (30-40°, 200 m). V Mrzli gori sta letos spomladi Marko Mavhar in Miran Šumrak preplezala novo smer Instinkt (VII+, 100 m). Na prvo ponovitev je čakala do preteklega tedna, ko sta jo ponovila Tomaž Petrnel, Samo Janež in Primož Žunter (AK Rinka).

Tujci v Štruci

V Štruci sta Stefan Lieb in Katharina Lind konec oktobra potegnila novo linijo No pain no gain (VI+, 200 m). Smer naj bi bila logična, skala pa je seveda v tej steni odlična.

90 letnica

Pavle Šegula, prvi načelnik KOTG in dejaven še na mnogih drugih podočjih, ki zadevajo gore, praznuje 90. let. Njegovi zapisi so prava zakladnica znanj o gorskem svetu. Želimo mu še veliko srečnih in uspešnih trenutkov.

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti