Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Miklavževa smer

AO Cerkno - Radovan Lapanja: Nova smer v južni steni Raskovca - Za smučarje: Jakarjev pesek je povsem zalit s snegom, tudi gornje pobočje in snežišče pod vznožjem

V soboto, 7. decembra 2013, sva Radovan Lapanja in Andrej Trpin (AO Cerkno) splezala v južni steni Raskovca novo smer in jo poimenovala po dobrem možu, ki je dan prej praznoval in z njim tudi otroci; ocena 30-40 st., 200 metrov.

Gre za lažjo, uživaško plezarijo,ki poteka po grapi v povsem naravni liniji. Prične se na vrhu snežišča, kjer se začne grapa, zelo znana smučarjem, Jakarjev pesek. Le ta zavije levo, Miklavževa smer pa v grapo, ki se dviguje prav v vpadnici vrha. Po sto metrih se grapa razcepi, nadaljujemo v desni krak, prek 10-metrskega skoka in dalje v stalni naklonini po grapi/žlebu do grebena. Izstopi na mestu, kjer planinska pot Rodica-Črna prst preči južna pobočja Raskovca.

Imela sva zelo dobre razmere, lepo je škripalo pod derezami. Sicer pa snega ni v izobilju, sneg se prične nad gozdno mejo in je precej razpihan. Kolikor se je dalo videti, je možno splezati nekaj linij v vzhodni steni Novega vrha.

Natančnejši podatki z vrisom in opisom smeri bodo na voljo v Primorskih stenah.

Radovan Lapanja

07.12.2013

Miklavževa smer (30-40 st., 200 m) - Raskovec, Peči nad Baško grapo

Primorske stene: - Raskovec, J stena: Miklavževa smer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46109

Novosti