Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.11.13

Predviden razvoj vremena
Razmere v gorah

Predviden razvoj vremena

V petek bo pretežno jasno, proti večeru se bo od severa znova pričelo oblačiti.
V soboto bo pretežno oblačno. V vzhodni Sloveniji bo suho vreme, drugod bo dopoldne občasno rahlo snežilo, na Primorskem pa rahlo deževalo. Količina padavin bo majhna. Popoldne bo začela pihati šibka burja.
V nedeljo se bo zjasnilo, bolj oblačno bo ostalo v jugovzhodni Sloveniji. Na Primorskem bo pihala zmerna burja, drugod vzhodni veter.
Tudi v ponedeljek bo suho vreme z zmerno burjo.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je za nami nekaj mrzlih in suhih dni. Severni veter se je v sredo počasi umiril. Temperatura je bila v gorah ves čas pod ničlo, a se je v zadnjih dneh že počasi segrevalo. Danes v petek je plast toplega zraka s temperaturo okoli ničle med 600 in 1500 metri. Snežna odeja je kljub razmeroma sončnemu vremenu ostala slabo preobražena. Sneg se je nekoliko sesedel, na vetru izpostavljenih legah je ponekod skorjast. V visokogorju Julijskih Alp je od 100 do okoli 140 cm snega, na 1500 metrih pa, tudi drugod po naših gorah, do okoli 70 cm. Veliko je zametov in manjših opasti, na vetru izpostavljenih legah pa je ponekod sneg močno spihan, tudi do kopnega. Omembe vredna snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1200 metrov, ponekod v Julijcih pa malo nižje.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju, nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvisi, drugod pa 2. in se s tanjšanjem snežne odeje hitro zmanjšuje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom in strma pobočja, zlasti v osojah. V petek bo sončno in v višinah čez dan še malo topleje. Zato se bo sneg na prisojnih pobočjih nekoliko hitreje preobražal. Pihal bo zmeren jugozahodnik, ki bo le na izpostavljenih legah prenašal sneg v zamete. V soboto bo oblačno, predvsem dopoldne bo občasno rahlo snežilo v Julijcih in zahodnih Karavankah, drugod bo večinoma suho. Zapade lahko kakšen centimeter ali dva snega. Spet se bo nekoliko ohladilo. Zapihal bo zmeren vzhodni do severovzhodni veter, ki bo pihal tudi v nedeljo. Nedelja bo v gorah večinoma sončna s temperaturo pod ničlo. Sneg se bo le počasi sesedal in preobražal, nevarnost snežnih plazov se bo počasi zmanjšala na 2. stopnjo.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije