Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 03.04.13

Med sestopom je zdrsnil - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 11.48 je na pobočju Golakov v občini Ajdovščina planinec pri sestopu zdrsnil s poti in obstal 100 metrov nižje nepoškodovan. Člani GRS Tolmin-skupina Ajdovščina so ob 14.30 prišli do planinca ga izvlekli na pot in ga pospremili v ZD Ajdovščina, ker je kazal znake podhladitve.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo na primorskem pretežno oblačno in v glavnem suho, burja bo slabela in popoldne ponehala. Drugod bo oblačno, občasno bodo še padavine, ki bodo slabele in se umikale proti vzhodu. Količina bo majhna. V Prekmurju bo še pihal severni veter.
V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno.
V noči na petek bo od zahoda spet pričelo deževati in dopoldne se bo dež razširil tudi nad vzhodno Slovenijo. Na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja.
V soboto dopoldne bodo padavine ponehale. Na Primorskem bo še pihala burja, tam se bo počasi jasnilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v ponedeljek in torek oblačno in v gorah megleno, občasno so bile padavine, pogostejše v torek. Snežilo je tudi do nižin. Do srede zjutraj je v gorah zapadlo od 10 do okoli 20 cm snega. Temperatura je bila ves čas pod ničlo. Snežna odeja se je počasi sesedala in preobražala Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 480 cm snega, na 1500 metrih do 320 cm in na 1000 metrih od 80 do okoli 100 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 110 do 160 cm, na 1000 metrih od okoli 20 do 50 cm. Sneg je večinoma mehak in rahel in se globoko predira.

V visokogorju je veliko zametov in opasti. Nevarnost snežnih plazov je 3. stopnje, pod okoli 1500 metri pa 2. stopnje. S strmejših pobočij se bodo prožili manjši in posamezni srednje veliki plazovi nesprijetega snega. Plaz lahko sprožite tudi ob majhni dodatni obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Zaradi nizkih temperatur in precej oblačnega vremena se bo snežna odeja razmeroma počasi preobražala in sesedala. V sredo bo oblačno in megleno, omembe vrednih padavin čez dan ne bo več. V četrtek bo oblačnost tanjša, predvsem v visokogorju bo možno tudi nekaj sonca. Temperatura bo večinoma pod ničlo. Snežan odeja se bo še naprej sesedala in preobražala, hitreje na osončenih legah. Nevarnost snežnih plazov pa se do petka zjutraj ne bo kaj dosti spremenila. V noči na petek bo v gorah od zahoda začelo rahlo snežiti, do petka zjutraj bo količina novega snega še majhna.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije