Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 04.03.13

Smučarka si je poškodovala gleženj - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah
Slovenske novice: Iskalna akcija se je začela včeraj

Ob 12.40 je ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči s helikopterjem SV, iz smučišča Cerkno prepeljala poškodovano smučarko v ljubljanski klinični center.

Ob 14.05 se je na Ratitovcu v občini Železniki, poškodoval planinec. Posredovala je ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči s helikopterjem SV in poškodovanega planinca prepeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Ob 15.08 si je na Veliki planini v občini Kamnik smučarka poškodovala gleženj. Posredovali so gorski reševalci postaje GRS Kamnik, ki so ponesrečenki na kraju mobilizirali poškodovano nogo, ter jo z gondolo prepeljali v dolino, nato pa jo z vozilom odpeljali v ZD Kamnik v nadaljnjo zdravstveno oskrbo.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo jasno. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla. Na Primorskem bo pihala šibka burja.
V torek bo dopoldne jasno, zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla. Popoldne se bo od zahoda navlekla koprenasta oblačnost, začel bo pihati jugozahodnik. Zvečer in v noči na sredo se bo oblačnost postopno zgostila.
V sredo bo v vzhodnih krajih še večinoma sončno. Drugod bo oblačno, občasno bo rahlo deževalo, pogosteje v hribovitih krajih zahodne Slovenije. Pihal bo jugozahodnik.
V četrtek bo oblačno, predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji bo občasno deževalo.

Razmere v gorah

Ob koncu tedna je bilo suho in sončno vreme. V soboto se je prehodno nekoliko ohladilo, v nedeljo pa se je ledišče spet dvignilo nad 2000 metrov nadmorske višine. Zrak je bil suh, zato se je sneg čez dan ojužil le na prisojnih pobočjih ter ponekod na ravnem. Ponoči je pomrznil. Krepila se je skorja. Sredi dneva so se s strmih južnih pobočij prožili manjši plazovi mokrega snega. V osojah je sneg ostal suh ali pomrznjen. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 360 cm snega, na 1500 metrih do 240 cm in na 1000 metrih do okoli 100 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrov od 90 do 130 cm, na 1000 metrov do okoli 90 cm. Pod 1000 metrov se je snežna odeja precej sesedla in ponekod že skopnela. Snežna odeja je večinoma prekrita s skorjo, ki zjutraj in dopoldne marsikje nosi človeško težo, proti poldnevu se zmehča. V nižjih nadmorskih višinah pa je zjutraj trda, čez dan pa se ojuži in zmehča tudi v globino. V senčnih legah ostaja sneg suh ali pomrznjen. Ponekod je zlasti zjutraj in zgodaj dopoldne tudi ledeno. Na grebenih so številne opasti. Sicer pa je snežna odeja, razen v osojah in nad okoli 2200 metrov že kar dobro preobražena in sprijeta.

Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje, v nižjih nadmorskih višinah pa 1. Stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. Čez dan se na prisojnih pobočjih zaradi vpliva sonca možnost plazenja poveča. S strmih, travnatih pobočij sredogorja se sredi dneva in zgodaj popoldne lahko prožijo tudi talni plazovi mokrega snega. Ponoči bo sneg pomrznil in krepila se bo skorja. Snežna odeja se bo preobražala in stabilizirala. V noči na sredo se bo pooblačilo, v Julijcih in zahodnih Karavankah bo zjutraj začelo deževati, nad okoli 1400 metrov pa rahlo snežiti.


Slovenske novice, 04.03.13, 15:28: Truplo 57-letnika našli na obrežju Soče
Iskalna akcija se je začela že včeraj, ko so svojci obvestili policijo o pogrešanem.
AVČE – Na območju Avč v občini Kanal je od včeraj zvečer poteka iskalna akcija. Svojci so včeraj v večernih urah obvestili policijo, da so sobotnega popoldneva dalje pogrešajo 57-letnega svojca. Nekaj minut po 13. uri so v okviru reševalne akcije na obrežju reke Soče našli truplo pogrešanega moškega.
V iskalni akciji, ki je potekala pod vodstvom komandirja PP Nova Gorica Vilijana Lebana, je sodelovalo 27 ljudi. Poleg policistov so se jim pridružili še gasilci, pripadniki CZ, enota vodnikov službenih psov iz Mirna - sektor, pripadniki enote reševalnih psov severnoprimorske regije pri Kinološki zvezi Slovenije in vodniki iz Zveze reševalnih psov Slovenije iz severnoprimorske regije, ki so se jim čez dan pridružili tudi pripadniki GRS iz Tolmina. ...

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27683

Informacije

Informacije