Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Snežne razmere - 04.02.13

ponedeljek, 4. februar 2013, ob 10:35, Franci Savenc, ogledov: 935
ARSOSnežilo jeARSO: Splošna nevarnost plazov je znatna, tj. 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
V noči na soboto in v soboto je bilo oblačno s padavinami.
Meja sneženja je bila sprva na okoli 1600 m, v soboto zjutraj pa se je spuščala vse nižje. Do večera je v gorah zapadlo od okoli 15 do 60 cm snega, odvisno od nadmorske višine in od zemljepisne lege. Več padavin je bilo v zahodnem delu naših gora. Ob sneženju je pihal močan veter predvsem severne smeri, ki je prenašal novi sneg v zamete. V visokogorju je bil novi sneg suh in se je zato s podlago slabo sprijel, pod okoli 1700 m pa je bil sprva moker ali pa je deževalo, zato je vez med novim in starim snegom kar dobra.
Že med sneženjem so se prožili plazovi nesprijetega snega, nižje pa tudi talni plazovi od dežja razmočenega snega. Do danes se je sneg nekoliko sesedel, veter pa še prenaša sneg in dela nove zamete. Snežna odeja v glavnem sega do dolin. Sneg je precej spihan, zato so snežne razmere zelo različne in se spreminjajo na razmeroma majhnih razdaljah. Ponekod je mehak in rahel, drugod zaradi vetra trši, ponekod spihan do trde podlage. Obsežna so območja napihanega snega, nastale so nove opasti. Na 2500 m je v Julijcih do okoli 260 cm snega, na 1500 m pa do okoli 170 cm.
Drugod po naših gorah je snega na 1500 m od 50 do okoli 90 cm. Na 1000 m je snežna odeja debela do okoli 50 cm.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 3. stopnje, pod okoli 1200 m pa 1. do 2. stopnje. Največjo nevarnost predstavljajo številna mesta z napihanim snegom, zlasti na strmejših pobočjih, kjer lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Možni so tudi še spontani plazovi suhega, delno sprijetega snega s strmih pobočij.
Danes in jutri bo večinoma suho. Ledišče se bo danes prehodno dvignilo do nadmorske višine okoli 1500 m, a se bo jutri že ohladilo. Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala, le malo hitreje na prisojnih pobočjih, ker bo sonca bolj malo.
Zahodni in jugozahodni veter bo delal nove zamete na vzhodnih in južnih straneh grebenov in sedel. V noči na sredo in v sredo čez dan bo spet snežilo. Do srede zvečer bo predvidoma zapadlo od 5 do 10, v visokogorju tudi do 15 cm suhega snega, ki ga bo veter prenašal v zamete. Novi sneg se bo predvidoma kar dobro sprijel s podlago in zato se nevarnost snežnih plazov ne bo kaj dosti povečala.

Novo poročilo bo izdano v ponedeljek, 4.2.2013

eXTReMe Tracker