Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 04.02.13

Iskalna akcija - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 10.02 se je v Kamnju v občini Bohinj pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. Reševalci GRS Bohinj so pregledali obrežje struge Save Bohinjke od Bohinjske Bistrice proti jezeru. Osebe niso našli. Ob 17.10 so ponovno zaprosili reševalce GRS Bohinj za pomoč pri prenosu iskane osebe. Osebo so našli v gozdu v bližini vasi Kamnje mrtvo.

Ob 11.21 se je na smučišču Kranjska Gora, v občini Kranjska Gora poškodovala smučarka. Reševalci na smučišču so jo oskrbeli, reševalci NMP Jesenice pa so jo odpeljali na v SB Jesenice. 

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek zjutraj in dopoldne zmerno do pretežno oblačno, ponekod v severnih krajih bo naletaval sneg. Na Primorskem se bo dopoldne zjasnilo, popoldne pa postopno tudi drugod, le na vzhodu bo ostalo bolj oblačno. Ponekod bo zapihal jugozahodnik.
V torek zjutraj bo delno jasno, čez dan pa se bo pooblačilo. Pihal bo jugozahodnik. Ponekod v zahodni in južni Sloveniji bodo proti večeru občasno rahle padavine.
V noči na sredo in v sredo bo spremenljivo oblačno z občasnimi padavinami, deloma plohami, lahko tudi zagrmi. Tudi ponekod po nižinah bo snežilo. Padavine bodo popoldne postopno ponehale in proti večeru se bo od severozahoda zjasnilo.
V četrtek bo na Primorskem pretežno jasno, pihala bo šibka burja. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v noči na soboto in v soboto oblačno s padavinami. Meja sneženja je bila sprva na okoli 1600 metrih, v soboto zjutraj pa se je spuščala vse nižje. Do večera je v gorah zapadlo od okoli 15 do 60 cm snega, odvisno od nadmorske višine in od zemljepisne lege. Več padavin je bilo v zahodnem delu naših gora. Ob sneženju je pihal močan veter predvsem severne smeri, ki je prenašal novi sneg v zamete. V visokogorju je bil novi sneg suh in se je zato s podlago slabo sprijel, pod okoli 1700 metri pa je bil sprva moker ali pa je deževalo, zato je vez med novim in starim snegom kar dobra. Že med sneženjem so se prožili plazovi nesprijetega snega, nižje pa tudi talni plazovi od dežja razmočenega snega. Do danes se je sneg nekoliko sesedel, veter pa še prenaša sneg in dela nove zamete. Snežna odeja v glavnem sega do dolin. Sneg je precej spihan, zato so snežne razmere zelo različne in se spreminjajo na razmeroma majhnih razdaljah. Ponekod je mehak in rahel, drugod zaradi vetra trši, ponekod spihan do trde podlage. Obsežna so območja napihanega snega, nastale so nove opasti. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 260 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 170 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 50 do okoli 90 cm. Na 1000 metrih je snežna odeja debela do okoli 50 cm.

Nevarnost snežnih plazov je večinoma 3. stopnje, pod okoli 1200 metri pa 1. do 2. stopnje. Največjo nevarnost predstavljajo številna mesta z napihanim snegom, zlasti na strmejših pobočjih, kjer lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Možni so tudi še spontani plazovi suhega, delno sprijetega snega s strmih pobočij. V ponedeljek in torek bo večinoma suho. Ledišče se bo danes prehodno dvignilo do nadmorske višine okoli 1500 metrov, a se bo v torek že ohladilo. Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala, le malo hitreje na prisojnih pobočjih, ker bo sonca bolj malo. Zahodni in jugozahodni veter bo delal nove zamete na vzhodnih in južnih straneh grebenov in sedel. V noči na sredo in v sredo čez dan bo spet snežilo. Do srede zvečer bo predvidoma zapadlo od 5 do 10, v visokogorju tudi do 15 cm suhega snega, ki ga bo veter prenašal v zamete. Novi sneg se bo predvidoma kar dobro sprijel s podlago in zato se nevarnost snežnih plazov ne bo kaj dosti povečala.

Bilten URSZR: 04.02.2013


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si
podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi
• Lavinski bilten Karavanake
• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča
Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Bilten URSZR – 04.02.13"

Franci Savenc,

Pogrešano 77-letno Marijo Čop našli mrtvo

http://www.delo.si/novice/kronika/pogresano-77-letno-marijo-cop-nasli-mrtvo.html

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije