Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežne razmere - 23.01.13

ARSO: Splošna nevarnost plazov je znatna, tj. 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

V ponedeljek in v torek je občasno še snežilo. Do danes zjutraj je zapadlo od 10 do 30 cm snega. Temperatura je bila pod ničlo. Tudi v sredogorju je sneg zaradi ohladitve postal bolj suh. Snežna odeja se je malo sesedla, nižje se je nekoliko utrdil tudi od dežja razmočeni sneg. Veter je prenašal sneg v zamete, ki so v visokogorju nastajali predvsem na vzhodnih in severnih straneh grebenod, nižje pa zaradi vzhodnih vetrov tudi na zahodnih straneh.

Snežna odeja sega do nižin. Sneg je večinoma rahel in se globoko predira pod človeško težo, odvisno od količine novega snega. Na vetru izpostavljenih mestih v visokogorju so številni zameti in opasti po grebenih. Na 2500 m je v Julijcih do okoli 260 cm snega, na 1500 m pa do okoli 140 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 m od 30 do 50 cm. Na 1000 m je snežna odeja debela od slabih 30 do okoli 50 cm na zahodu.

Nevarnost snežnih plazov se je zaradi ohladitve zmanjšala na 3. stopnjo, nižje, pod okoli 1500 m, pa je 2. stopnje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom ter strmejša pobočja. Že ob manjši obremenitvi snežne odeje lahko sprožite snežni plaz.
Sponatnih plazov bo malo.
Danes bo suho vreme, jutri, v četrtek, pa bo spet snežilo.
Zapadlo bo do okoli 10 cm snega. Ob sneženju bo zapihal severovzhodnik in prenašal sneg v zamete. Novi sneg bo suh, a se bo z večinoma rahlo podlago kar dobro sprijel. Predvidoma se nevarnost snežnih plazov ne bo povečala. Še nekoliko hladneje bo in zato bo sneg ostal suh in rahel.

Novo poročilo bo izdano v petek, 25. 1. 2013

  23.01.2013
podrobnejša vremenska napoved 
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  
► Padavine in snežne razmere
► Snežne razmere

NH-WF: Lavinski bilten Srednje Karavanke 

Meteoalarm.eu: vremenska opozorila  
 slika s Kredarice


Uporabljane oznake: ARSO|RAZ|sneg|plaz|

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije