Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 13.12.12

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V četrtek bo v jugozahodni in delu osrednje Slovenije pretežno oblačno, drugod še precej jasno. Po nekaterih nižinah bo sprva megla ali nizka oblačnost. V višjih legah in po nižinah predvsem severovzhodne Slovenije bo pihal jugozahodni veter.
V petek bo pretežno oblačno, na severovzhodu občasno še delno jasno. V zahodni, osrednji in južni Sloveniji se bodo pojavljale manjše padavine. Po nižinah v notranjosti bo sprva rahlo snežilo, do večera pa se bo meja sneženja dvignila na nadmorsko višino okoli 800 metrov. Pihal bo jugozahodni veter. Po neprevetrenih dolinah bo nevarnost poledice.
V soboto se bodo padavine okrepile in razširile nad vso Slovenijo, snežilo bo nad okoli 1400 metri. V severovzhodnih krajih bo padavin malo. Še bo pihal jugozahodni veter, ob morju jugo.
V nedeljo bo delno jasno in povečini brez padavin. Po nižinah bo večji del dneva megleno.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se nadaljuje se hladno in suho vreme. V visokogorju je v torek pihal okrepljen severozahodnik, ki je prenašal sneg in delal nove zamete. V višinah se je prehodno nekoliko segrelo, a zrak je ostal suh in se le počasi preobražal. Snežna odeja sega do nižin. V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah je snega od 20 do okoli 50 cm, nad okoli 2000 metrov pa do okoli 130 cm. Drugod po naših gorah je snežna odeja debela od 20 do okoli 60 cm. Sneg je močno spihan, ponekod do stare podlage ali celo do golega. Veliko je zametov in opasti, obsežna so območja napihanega snega. Sneg je suh in v zatišnih legah rahel in mehak, marsikje pa prekrit s skorjo, ki je nastala zaradi vetra. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. Stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so strmejša pobočja z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz. Spontani plazovi so malo verjetni. Območja z napihanim snegom so večinoma na južno in zahodno orientiranih pobočjih. V četrtek se bo okrepil jugozahodni veter, dotekal bo toplejši in bolj vlažen zrak. Čez dan se bo pooblačilo v Julijcih, pa tudi vrhove Karavank in Savinjskih Alp bodo postopno ovili oblaki. Omembe vrednih padavin ne bo, možno je naletavanje snega popoldne ali zvečer v zahodnih in južnih delih Julijcev. V noči na petek se bo ledišče dvignilo nad 1000 metrov, do ponedeljka zjutraj bo v zahodnem delu naših gora lahko zapadlo nekaj centimetrov snega. Jugozahodnik bo prenašal sneg v zamete, snežna odeja se bo nekoliko sesedla in stabilizirala.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije