Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 03.12.12

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah
Na poti z Velke planine je padel

Ob 10.30 si je planinec na poti z Velike planine proti Sv. Primožu, občina Kamnik, pri padcu poškodoval komolec. Gorski reševalci GRS Kamnik so poškodovanemu nudili prvo pomoč in ga nato pospremili v dolino.

 

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo večinoma sončno, le ponekod po nižinah bo zjutraj in dopoldne megleno. Ponoči bo še pretežno jasno, ponekod bo nastala megla.
V torek zjutraj in dopoldne se bo spet pooblačilo, sredi dneva in popoldne bodo padavine zajele vso državo. Ponekod po nižinah bo sprva deževalo, zvečer in v noči na sredo pa večinoma snežilo. Predvsem v severovzhodni Sloveniji in v višjih legah bo pihal jugozahodni veter.
V sredo in četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. V gorah bodo možne snežne plohe. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla.

Razmere v gorah

Po rahlem sneženju v noči na soboto je ponovno začelo izraziteje snežiti v nedeljo čez dan. Skupna količina padavin ni bila prav velika, a temperatura je bila nizka, ničla je bila malo nad nižinami, v visokogorju pa je bilo pod -10 stopinj, zato je bil sneg suh, v visokogorju sploh zelo rahel in zato prirastek snežne odeje večji. Skupno je zapadlo od 20 do dobrih 30 cm v visokogorju Julijskih Alp, manj pa seveda po gričevju in v nižinah. Snežilo je na mehko podlago, zato se je sneg večinoma dobro sprijel s podlago. Severni in vzhodni veter je delal zamete predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in prelazov. Zaenkrat izrazitejšega plazenja ni bilo. Strnjena snežna odeja večinoma sega do nižin, kjer pa je zelo tanka. Na nadmorski višini 1500 metrov je snega večinoma od 20 do 40 cm, na 2500 metrih pa v Julijcih do okoli 130 cm. Sneg je rahel in mehak. Veliko je napihanega snega. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad okoli 2000 metrov 2., nižje pa 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom na strmejših pobočjih zlasti na južnih in zahodnih straneh grebenov in vrhov. Danes bo suho, jutri in v noči na sredo pa bo prehodno spet snežilo. Predvidoma lahko zapadel od 10 do 20 cm snega. Tokrat bo več padavin v južni polovici Slovenije. Sneg bo suh. Sprva bo pihal zmeren jugozahodnik, ki se bo obrnil v severno smer. Nastajali bodo novi zameti.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije