Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 02.03.20

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V ponedeljek bo sprva nastala še kakšna ploha, zjutraj in dopoldne pa se bo ponekod delno razjasnilo. Popoldne se bo od zahoda spet pooblačilo in predvsem v zahodnih krajih bo začelo deževati. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju se bo zvečer krepil jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15, v alpskih dolinah okoli 5 °C. Zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile in ponoči razširile nad večji del Slovenije. Meja sneženja bo na okoli 1300 metrov nad morjem. Ob morju bo pihal okrepljen jugo.

V torek bo pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma plohe. Jutranje temperature bodo v alpskih dolinah okoli 0, drugod od 5 do 9, ob morju okoli 11 °C. Najvišje dnevne temperature pa bodo od 6 do 13, v alpskih dolinah okoli 3 °C. Popoldne se bo ohladilo.
V sredo bo spremenljivo oblačno, padavine bodo zjutraj ponehale. Nekoliko hladneje bo, na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja.
Tudi v četrtek bo suho vreme, ponekod bo pihal severni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZNATNA, 3. stopnje. Predvsem so nevarna mesta z napihanim novim snegom, ki so zaradi močnega jugozahodnika predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Na strmejših pobočjih se lahko sprožijo manjši plazovi nesprijetega snega, že ob manjši obremenitvi snežne odeje pa lahko predvsem na mestih z napihanim snegom sprožite kložast plaz, kakšen plaz se lahko s strmejših pobočij sproži tudi spontano. Na vetru izpostavljenih legah, kjer je novi sneg spihan do stare podlage, je nevarnost zdrsov.

V nedeljo je nad nadmorsko višino okoli 1300 m zapadlo od 20 do okoli 50 cm snega, v vzhodnem delu Kamniško Savinjskih Alp, v vzhodnih Karavankah in na Pohorju pa precej manj, večinoma od 5 do 20 cm. Sneg je rahel in mehak ter nad okoli 1400 m suh, nižje pa moker. Veliko je zametov, nastale so nove opasti. Vetru izpostavljeni grebeni so močno spihani, predvsem tam je sneg trd in poledenel.

V ponedeljek se bo od zahoda popoldne spet pooblačilo, v Julijskih Alpah se bodo začele pojavljati padavine, ki se bodo zvečer in v noči na torek krepile in počasi širile proti vzhodu. Možne bodo tudi posamezne nevihte. Meja sneženja bo večinoma med 1100 in 1500 m, na območju Gornjesavske doline pa lahko tudi pod 1000 m. Pihal bo okrepljen južni do jugozahodni veter. V torek bo pretežno oblačno in ponekod megleno. Pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma plohe. Jugozahodnik bo oslabel. Meja sneženja bo med 900 in 1200 m nadmorske višine. V sredo bo spremenljivo oblačno, čez dan se bo jasnilo. V četrtek pričakujemo večinoma sončno vreme.

Zaradi novega sneženja v ponedeljek popoldne, ponoči in deloma še v torek čez dan, se bodo plazovne razmere spet poslabšale. V zahodnih Julijskih Alpah in deloma v Bohinjskih hribih se bo nevarnost povečala in bo proti večeru ter jutri nad nadmorsko višino okoli 1700 m VELIKA, 4. stopnje, nižje ter drugod po naših gorah pa bo ZNATNA, 3. stopnje. V vzhodnih Karavankah ter pod okoli 1700 m v zahodnih in osrednjih Karavankah, Kamniško Savinjskih Alpah ter v vzhodnih Julijcih bo nevarnost ZMERNA, 2. stopnje. Na zahodu se bodo s strmejših pobočij spontano prožili številni manjši ter srednje veliki, lahko tudi posamezni veliki plazovi novega, nesprijetega snega, drugod bo spontanega plazenja nekoliko manj. Zaradi močnega južnega in jugozahodnega vetra bodo nastale številne nove klože in opasti, ki bodo predvsem v visokogorju zaradi nizkih temperatur ostale precej nestabilne tudi v prihodnjih dneh. V sredo in četrtek se bo zaradi sončnega vremena sneg čez dan na prisojnih pobočjih ojužil, zato bo možnost plazenja večja od poznega dopoldneva dalje, ponoči pa se bo nekoliko zmanjšala.

02.03.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije