Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 27.02.20

27.02.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

četrtek, 27. februar 2020, ob 11:09, Franci Savenc, ogledov: 215

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V četrtek bo sprva pretežno jasno, dopoldne bo po nekaterih nižinah še megla. Popoldne in zvečer se bo krepil jugozahodni veter, postopno se bo pooblačilo. Ponoči bo ponekod prehodno deževalo, meja sneženja bo na okoli 700 m nadmorske višine. Ponekod bo pihal okrepljen jugozahodnik, ob morju jugo.

V petek zjutraj se bo razjasnilo, zapihal bo severni do severozahodni veter. V petek bo sončno, popoldne se bo rahlo pooblačilo. Pihal bo okrepljen severni do severozahodni veter, ki bo izrazitejši na severu Slovenije.
V soboto na vzhodu še delno jasno, drugod se bo od zahoda pooblačilo. Pihal bo jugozahodni veter.
V nedeljo bo oblačno s padavinami. V hribih bo snežilo, po nižinah pa deževalo.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje se nevarnost snežnih plazov zaradi sneženja in novega snega hitro povečuje na celotnem območju naših gora. Nad nadmorsko višino okoli 1700 m oz. tam, kjer je bila prej stara snežna odeja, bo nevarnost večinoma ZNATNA, 3. stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna bodo strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom. Na vetru izpostavljenih legah, kjer je novi sneg spihan do stare podlage, pa je še vedno nevarnost zdrsov.

Stara snežna odeja je dobro preobražena in trda, na njej je od 5 do okoli 30 cm novega snega, odvisno od nadmorske višine, več snega je v visokogorju zahodnega in južnega dela Julijskih Alp. Jugozahodnik je delal zamete, a veter se obrača v severno smer, zato bodo novi zameti na južnih pobočjih. Novi sneg se v visokogorju ni dobro sprijel s trdo podlago, zato je pod novim snegom šibka plast. Snežne razmere se bodo danes čez dan še spreminjale.

V sredo je v gorah snežilo, meja sneženja se je z začetnih okoli 1800 m spustila ponekod tudi do nižin. Zapihal je veter severnih smeri. Ponoči so padavine ponehale, v četrtek bo delno jasno. Zapihal bo jugozahodnik. Popoldne se bo od zahoda počasi pooblačilo in v noči na petek bodo predvsem na Notranjskem in severnem Primorske prehodno spet manjše padavine. Meja sneženja bo večinoma na nadmorski višini okoli 800 m. V petek se bo delno zjasnilo. Pihal bo okrepljen, ponekod tudi močan severni veter.

Plazovne razmere se bodo slabšale. Zaradi sneženja se bo povsod povečala nevarnost snežnih plazov in bo ZNATNA, 3. stopnje zlasti v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1700 m, je pa ta višina precej odvisna od tega, kako visoko je bila stara snežna podlaga. Zameti bodo danes dopoldne nastajali na severnih, popoldne pa na južnih pobočjih, jutri pa, ob jugozahodniku, spet na severnih straneh grebenov in sedel. Šibka plast pod plastjo novega snega bo ostala, saj bo do petka ostalo hladno, ledišče bo večinoma na okoli 1000 m nadmorske višine. Zato boste lahko predvsem na strmejših pobočjih že ob manjši obremenitvi snežne odeje hitro lahko sprožili plaz kložastega snega na mestih z napihanim snegom, s strmih pobočij pa se bodo lahko predvsem danes in jutri spontano prožili plazovi nesprijetega, suhega snega. Na vetru izpostavljenih grebenih, kjer bo novi sneg močno spihan, bo nevarnost zdrsov.

eXTReMe Tracker