Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 24.02.20

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno, nekaj več sonca bo na Primorskem. Zjutraj lahko na severovzhodu pade kakšna kaplja dežja. Čez dan bo prehodno zapihal veter vzhodnih smeri. Ponoči se bo delno razjasnilo, po kotlinah severne in osrednje Slovenije bo nastalo nekaj megle.

V torek se bo od zahoda spet pooblačilo, le v vzhodnih krajih bo večji del dneva še deloma jasno. Ponekod na Primorskem in Notranjskem bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter.

V sredo bo oblačno s padavinami, lahko bo tudi zagrmelo. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo ob močnejših padavinah ponekod v notranjosti Slovenije lahko spustila do nižin. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem proti večeru burja.

V četrtek bo povečini sončno, zjutraj bo marsikje po nižinah megla.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov je večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Izjemoma lahko pod večjo obremenitvijo sprožite manjše kložaste plazove. Številna pobočja so poledenela, zato je večja NEVARNOST ZDRSOV.

Ob koncu tedna se je ogrelo. Predvsem v sredogorju je snežna odeja kopnela, višje v visokogorju pa se je snežna odeja zlasti na prisojnih legah čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. Toplejše vreme ni bistveno vplivalo na plazovne razmere. Sneg ostaja večinoma trd in ponekod poledenel, čez dan se snežna odeja zlasti pod nadmorsko višino 2000 m nekoliko ojuži in rahlo predira. Tu in tam so manjše klože.

V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in zlasti v sredogorju lahko tudi megleno. Več jasnine bo v zahodnih Julijcih. Proti večeru se bo oblačnost trgala. V visokogorju bo pihal zmeren severozahodni veter, nižje pa večinoma šibak veter spremenljive smeri. Temperatura na 1500 m bo čez dan od 2 do 4, na 2500 m pa okoli -1 °C. V torek bo oblačno in megleno. Bolj jasno bo sprva na Pohorju, ponekod v Karavankah in v vzhodnih Julijcih. Popoldne se bodo začele pojavljati rahle padavine, ki jih bo več v južnih in zahodnih Julijskih Alpah. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1900 m. Temperatura na 1500 m bo okoli 4, na 2500 m pa okoli -1 °C. V sredo bo večinoma oblačno s padavinami. Pojavljale se bodo plohe ter tudi kakšna nevihta. Meja sneženja se bo zjutraj ali dopoldne spustila do alpskih dolin. Zvečer ali v prvem delu noči na četrtek bo sneženje ponehalo. Predvidoma bo zapadlo od 10 do 30 cm snega. Sprva bo pihal zmeren jugozahodnik, čez dan pa bo zapihal zmeren severni veter.

Plazovne razmere se danes ne bodo kaj dosti spreminjale. Nevarnost snežnih plazov bo MAJHNA. Še vedno bo velika NEVARNOST ZDRSOV. Izjemoma lahko pod večjo obremenitvijo sprožite manjše kložaste plazove. V torek se bo ob odjugi pod nadmorsko višino 2000 m snežna odeja ojužila. V sredo bo snežilo na trdo in ponekod tudi poledelo podlago. Nov sneg se bo slabše sprijel, nevarnost snežnih plazov se bo zato POVEČALA.

24.02.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije