Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 07.02.20

GRS Mojstrana pomagala izgubljenima
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 19.15 sta se na poti s Kukove špice, občina Kranjska Gora, izgubili dve planinki. Posredovali so gorski reševalci postaje GRS Mojstrana, ki so ju našli nepoškodovani in ju pospremili v dolino.

Predviden razvoj vremena

V petek bo povečini jasno, le na vzhodu bo zlasti popoldne in zvečer več oblačnosti.

V soboto bo pretežno jasno, v notranjosti Slovenije bo sprva nekaj nizke oblačnosti.
V nedeljo bo začel pihati jugozahodni veter. V zahodni Sloveniji bo pretežno oblačno, pooblačilo se bo tudi v osrednjih in južnih krajih, na severu in na vzhodu pa bo še povečini sončno.
V ponedeljek bo pihal okrepljen jugozahodni veter. Predvsem v zahodnih in južnih krajih bo občasno deževalo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Predvsem so nevarna južno orientirana pobočja, kjer lahko na mestih z napihanim snegom že pod manjšo obremenitvijo sprožite predvsem manjše kložaste plazove. Na mestih, kjer je novi sneg spihan, je velika NEVARNOST ZDRSOV na poledeneli podlagi.

V sredo je pihal močan severni veter, ki je v četrtek oslabel. Veter je prenašal sneg in na južnih straneh grebenov in sedel gradil opasti in zamete, marsikje je zaradi vetra nastala skorja. Na izpostavljenih legah je veter spihal sneg vse do trde podlage, veliko je tudi poledenelih površin, ki se zaradi nižjih temperatur nahajajo tudi v sredogorju.

V petek in soboto bo pretežno jasno, le na Pohorju bo v petek in soboto zjutraj ter dopoldne več oblačnosti. V petek bo še pihal šibak, v visokogorju tudi zmeren veter severnih smeri. V soboto bo zapihal šibak jugozahodnik, ki se bo popoldne nekoliko okrepil. Sredi dneva bo na 1500 metrov okoli 2, na 2500 metrov pa okoli -2 °C. V nedeljo se bo rahlo pooblačilo, vendar bodo vrhovi večinoma še brez oblačnosti. Proti večeru bo v predgorju Julijcev in v južnih Julijcih pooblačilo. Sprva bo pihal šibak, popoldne pa zmeren do močan zahodni do jugozahodni veter Na 1500 metrov bo od -2 do 2, na 2500 metrov pa okoli -3 °C. V ponedeljek bo oblačno in megleno s padavinami, ki jih bo manj v vzhodnih gorstvih. Meja sneženja se bo dvignila do nadmorske višine okoli 1500 m, na območju vzhodnih Julijcev pa bo snežilo tudi nižje. Predvidoma bo zapadlo od 5 do 20 centimetrov snega. Pihal bo močan jugozahodni veter. Na 1500 metrov bo okoli 1, na 2500 m pa okoli -3 °C.

Zaradi vpliva sonca in višje temperature, se bo snežna odeja zlasti na prisojnih legah začela hitreje preobražati. Na soncu najbolj izpostavljenih lokacijah se bo sneg čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil. Ta proces bo izrazitejši pod nadmorsko višino okoli 2000 metrov. V ponedeljek bodo zaradi močnega vetra in sneženja na severnih in zahodnih straneh grebenov in sedel znova nastajali zameti in klože. Pod 1800 metrov se bo sneg, zaradi višje temperature bolje sprijel s podlago, višje pa se bo nevarnost snežnih plazov povečala.

07.02.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije