Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 03.02.20

03.02.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

ponedeljek, 3. februar 2020, ob 10:35, Franci Savenc, ogledov: 481

GRS v treh akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 12.55 je planinko obšla slabost na Pristavški planini, občina Jezersko. Posredovali so reševalci GRS Jezersko, ki so jo oskrbeli in prepeljali v dolino ter jo predali reševalcem NMP Kranj.

Ob 18.41 se je poškodoval planinec na Komatevri, občina Jezersko. Posredovali so reševalci GRS Jezersko, ki so planinca s pomočjo lavinskega psa našli, mu oskrbeli poškodovano nogo, ga prepeljali v dolino ter ga predali reševalcem NMP Kranj.

Ob 13.14 je na poti na Šmarno goro v Ljubljani nenadno obolel pohodnik. Posredovali so reševalci GRS Ljubljana, gasilci GB Ljubljana in PGD Trzin, ki so obolelo osebo prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP UKC Ljubljana so osebo oskrbeli ter jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo v zahodni polovici Slovenije ter v Prekmurju pretežno oblačno, ponekod na Notranjskem in Primorskem bo zjutraj in deloma dopoldne občasno rosilo ali rahlo deževalo. Drugod bo sprva delno jasno, a se bo čez dan od severovzhoda oblačnost širila proti jugozahodu, hkrati pa se bo na zahodu sušila. Jugozahodni veter bo dopoldne oslabel in popoldne povsod ponehal.

V torek bo pretežno oblačno, spet bo zapihal jugozahodnik. Pozno dopoldne in sredi dneva bo pas dežja hladne fronte od severa prešel Slovenijo. Popoldne bo za njo spremenljivo oblačno, prehodno bo še kakšna manjša ploha. Pihati bo začel severni veter.

V sredo bo na Primorskem pretežno jasno, drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastala bo kakšna snežna ploha. Pihal bo zmeren, na Gorenjskem in v severovzhodnih krajih pa tudi močan severni veter, ki bo v noči na četrtek oslabel.
V četrtek bo pretežno jasno z mrzlim jutrom.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Zaradi otoplitve ter dnevnega vpliva sonca se predvsem na prisojnih pobočjih visokogorja čez dan možnost plazenja POVEČA. Pod manjšo obremenitvijo lahko sprožite tudi manjše do srednje velike plazove kložastega snega.

Snežna odeja se je v preteklih dneh zaradi višje temperature začela hitreje preobražati. V sredogorju se je sneg tudi talil, višje v visokogorju pa se je snežna odeja predvsem na soncu izpostavljenih legah čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. Na vetru bolj izpostavljenih lokacijah visokogorja je zmeren do močan severozahodnik prenašal sneg v zamete na južnih straneh grebenov in sedel. Sneg je večinoma skorjast in trd, v zametih ter v zatišnih legah visokogorja pa je nekaj mehkega snega na stari, večinoma trdi podlagi. Predvsem v bolj senčnih legah so še vedno prisotne klože zadnjega poslabšanja. Spihana mesta so deloma poledenela.

V ponedeljek bo v južnih Julijcih in v predalpskem svetu jugozahodne Slovenije do nadmorske višine okoli 1700 metrov oblačno in megleno, višje pa sprva precej jasno, čez dan se bo zmerno pooblačilo, hkrati pa se bo nizka oblačnost začela trgati. Drugod se bo po deloma jasnem jutru od vzhoda oblačilo, vrhovi bodo popoldne v oblakih. Pihal bo šibak do zmeren zahodni do severozahodni veter. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 5, na 2500 metrih pa okoli 0 °C. V torek nas bo hitro prešla hladna fronta. Pretežno oblačno bo in ponekod občasno megleno. Pozno dopoldne bodo od severa prehodno padavine, meja sneženja se bo spustila do okoli 1000 metrov nad morjem. Nato bo spremenljivo oblačno s posameznimi snežnimi plohami. Zjutraj in deloma dopoldne bo pihal močan jugozahodnik, nato bo zapihal zmeren do močan severni veter. Sredi dneva se bo začelo hladiti in popoldne bo temperatura na 1500 m bo okoli - 3, na 2500 m pa okoli -10 °C. V sredo bo spremenljivo, v visokogorju in v severnih gorstvih tudi pretežno oblačno. Nastane lahko kakšna snežna ploha. V nižjih hribih preostale Slovenije bo precej sončno. Pihal bo močan do zelo močan severni veter. Na 1500 metrih bo okoli -5, na 2500 metrih pa okoli -12 °C.

Snežna odeja se bo v ponedeljek čez dan predvsem na osončenih legah ojužila, ponoči pa pomrznila. V totrk dopoldne bo za krajši čas snežilo, zapadlo bo le okrog 5 cm snega. Nov sneg bo veter hitro spihal do trde podlage. Močan do zelo močan veter bo na južnih straneh grebenov in sedel gradil zamete in opasti. Nevarna bodo mesta z napihanim snegom, kjer se bodo že ob manjši obremenitvi lahko sprožili manjši do srednje veliki kložasti plazovi. Nevarnost snežnih plazov bo tako ostala ZMERNA, 2. stopnje. Ob ohladitvi bo snežna odeja pomrznila, povečale se bodo poledenele površine.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker