Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 27.01.20

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V ponedeljek bo na zahodu pretežno oblačno. Drugod se bo delno razjasnilo, po nižinah pa bo precej megle ali nizke oblačnosti. Ponoči se bo predvsem v višjih legah že krepil jugozahodni veter.

V torek bo večinoma oblačno, le na vzhodu bo sprva še nekaj jasnine. Padavine se bodo že od jutra pojavljale v zahodnih, južnih in deloma osrednjih krajih ter se širile proti vzhodu, na severovzhodu jih bo več šele zvečer. Pihal bo okrepljen jugozahodnik.
V sredo bo suho vreme, jasnilo se bo.
V četrtek bo delno jasno, popoldne bo oblačnost od zahoda naraščala. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla.

Razmere v gorah

Nevarnost snežnih plazov je povsod v naših gorah MAJHNA, 1. stopnje. Plazovne razmere se ob koncu tedna niso spremenile.

Ob koncu tedna ni bilo omembe vrednih padavin, ponekod je nad okoli 1500 m zapadlo par cm snega. Zaradi dokaj oblačnega vremena sonce ni imelo večjega vpliva na sneg. Snežna odeja je večinoma trda ali skorjasta, ponekod poledenela, le v senčnih legah visokogorja je ponekod sneg še mehak ali pokrit s tanko skorjo. Na vetru izpostavljenih legah je sneg močno spihan, grebeni so večinoma poledeneli.

V ponedeljek bo sončno, popoldne se bo v zahodnih in južnih Julijcih ter v predgorju začela nabirati oblačnost. Temperatura bo večinoma okoli ničle, v visokogorju pa nekaj stopinj pod ničlo. Veter bo šibak, popoldne bo začel pihati jugozahodnik in se bo krepil. Ponoči se bodo na zahodu začele pojavljati padavine. V torek bo oblačno in megleno. Dopoldne bodo padavine predvsem na območju Julijskih Alp in zahodnih ter osrednjih Karavank ter deloma v Kamniških Alpah. Popoldne ali zvečer se bodo padavine od severa začele pojavljati tudi drugod. Meja sneženja bo sprva na okoli 1200 m nad morjem, zvečer se bo pustila pod 1000 m. Pihal bo močan jugozahodnik, ki se bo ob prehodu hladne fronte proti večeru obrnil v severno do severozahodno smer. Nekoliko se bo ohladilo. V sredo bo dokaj sončno vreme. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1200 m. Pihal bo šibak do zmeren severozahodnik.

Plazovne razmere se bodo jutri spremenile zaradi novega snega. Nevarnost se bo predvidoma povečala na 2. stopnjo. Snežilo bo na trdo in poledenelo podlago, zato se novi sneg ne bo sprijel s podlago. Močan jugozahodnik ga bo prenašal v zamete, ki bodo potencialno precej labilni. Ob koncu padavin bo zapihal še severni veter, zato bo nekaj zametov tudi na južnih straneh grebenov in sedel. S strmih pobočij se bodo lahko prožili manjši plazovi suhega, nesprijetega snega. Na mestih z napihanim snegom boste lahko že na srednje strmih pobočjih hitro sprožili plaz kložastega snega že ob manjši obremenitvi snežne odeje. Vetru izpostavljena mesta bodo spihana do stare podlage in tam ter na grebenih bo še naprej nevarnost zdrsov.

27.01.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije