Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 22.01.20

22.01.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

sreda, 22. januar 2020, ob 09:23, Franci Savenc, ogledov: 259

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V sredo bo sončno, zjutraj in dopoldne bo predvsem po nižinah vzhodne Slovenije megla ali nizka oblačnost.

V četrtek bo pretežno jasno, zjutraj se na vzhodu lahko zadržuje nekaj nizke oblačnosti. Na Primorskem bo prehodno pihala šibka burja.
Tudi v petek bo precej jasno z meglenim jutrom po nekaterih nižinah, zvečer se bo na Primorskem in Notranjskem pooblačilo. Zapihal bo jugozahodni veter.
V soboto bo pretežno oblačno z občasnimi manjšimi padavinami, po nižinah bo rahlo deževalo.

Razmere v gorah

Nevarnost snežnih plazov je v Julijcih nad nadmorsko višino okoli 1800 m, drugod pa nad okoli 2000 m, ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA. Plazovne razmere se niso bistveno spremenile. Bolj nevarna so lahko le strma južna pobočja, kjer so manjša območja napihanega snega. Tam lahko sprožite manjše plazove kložastega snega. Zaradi trde in deloma poledenele površine, je večja nevarnost zdrsov. Zaradi otoplitve pa se sredi dneva in popoldne na bolj strmih prisojnih pobočjih lahko sproži kakšen plaz napihanega, ojuženega snega.

V zadnjih dneh je bilo suho vreme. V ponedeljek je bilo še mrzlo, v torek pa se je ob otoplitvi na prisojnih pobočjih sneg čez dan že ponekod ojužil in ponoči spet pomrznil. Snežna odeja je večinoma skorjasta in trda, le na mestih z napihanim snegom, ki je predvsem v Julijcih zapadel ob koncu tedna, je sneg mehkejši. Stara snežna odeja predvsem na sončnih in vetru izpostavljenih pobočjih drži težo pešca. Velika je nevarnost zdrsa. Nad višino 2200 m so v senčnih legah še vedno območja s slabo predelanim snegom, kjer je sneg tudi mehak. Precej je napihanega snega v obliki zametov in opasti.

V sredo bo pretežno jasno z nekaj koprenaste oblačnosti. Razmeroma toplo bo s temperaturnim obratom, zrak bo suh. Jutri, v četrtek, se bo v plasti pod nadmorsko višino okoli 1500 m prehodno nekoliko ohladilo, predvsem na vzhodnih pobočjih se bo lahko pojavilo tudi nekaj oblačnosti. V petek bo večji del dneva precej jasno in toplo, zapihal pa bo jugozahodni veter.

Plazovne razmere se do petka ne bodo bistveno spremenile. Čez dan se bo sneg na prisojnih pobočjih nekoliko ojužil in ponoči pomrznil, tam se bo sneg, ki je zapadel ob koncu tedna, preobražal in krepila se bo skorja. Drugod ne bo večjih sprememb. Sredi dneva in popoldne bodo mesta z napihanim snegom na južnih pobočjih nekoliko bolj labilna, hitreje boste lahko sprožili kložasti plaz. Ostaja velika nevarnost zdrsov.

eXTReMe Tracker