Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 06.01.20

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V ponedeljek bo precej jasno, le ponekod na Primorskem zjutraj in deloma dopoldne zmerno oblačno.

V torek bo sprva precej jasno, zjutraj bo lahko tu in tam po nižinah nekaj megle. Popoldne bo občasno več oblačnosti. Proti večeru bo na Primorskem zapihala šibka burja.

V sredo in četrtek se bo nadaljevalo večinoma jasno vreme z nekaj jutranje megle po nekaterih nižinah.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju trenutno nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so bolj strma pobočja z napihanim snegom, kjer se ob večji obremenitvi lahko sproži kložast plaz. Čez dan se zlasti na prisojnih in strmih travnatih pobočjih poveča nevarnost plazov mokrega snega. Pod okoli 1800 m je snega bistveno manj, zato je tam nevarnost za snežni plaz majhna.

Snežna odeja je zlasti na soncu in vetru izpostavljenih legah skorjasta in trda. Sneg je po vrhovih in grebenih močno spihan, marsikje do poledenele podlage. Nad višino 2200 m in v bolj senčnih predelih so še vedno območja s slabo predelanim snegom. Precej je tudi napihanega snega v obliki zametov in opasti.

V ponedeljek bo večinoma jasno. Pihal bo šibak do zmeren severni veter. Sredi dneva bo temperatura na 1500 m okoli 0, na 2500 m pa okoli -3 °C. V torek bo sprva precej jasno, sredi dneva in popoldne pa bo naraščala srednja in visoka oblačnost. Pihal bo šibak do zmeren severozahodni veter. Na 1500 m bo okrog 4, na 2500 m pa okrog -1 °C. Zvečer se bo nekoliko ohladilo. V sredo bo jasno.

Pihali bodo šibki vetrovi spremenljive smeri. Ponovno se bo krepil temperaturni obrat. Sredi dneva bo na 1500 m okrog 3, na 2500 m pa okrog 0 °C.

Snežna odeja se bo zaradi otoplitve na prisojnih legah hitre se je sesedala in preobražala, zlasti na izrazitih prisojah se bo sneg tudi talil. Sneg bo ponoči pomrznil. Večale se bodo poledenele površine, zato bo nevarno za zdrs. V senčnih legah bodo snežne razmere ostale dokaj nespremenjene. Na izrazitih prisojnih legah, zlasti na strmih travnatih pobočjih, se bo sredi dneva povečala nevarnost plazov mokrega snega. Prav tako lahko v visokogorju še vedno sprožite plaz kložastega snega. Nevarnost snežnih plazov bo tako nad 1800 m ostala ZMERNA, 2. stopnje.

06.01.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije