Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 27.12.19

GRS v treh akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 10.49 se je v Severni steni Triglava, občina Kranjska Gora, zaplezal planinec. Gorski reševalci GRS Mojstrana so ob pomoči helikopterja Slovenske vojske z vrvno tehniko zaplezanega planinca dvignili v helikopter in nepoškodovanega prepeljali v dolino.

Ob 12.51 si je planinec pri sestopu s Kredarice poškodoval koleno. Gorski reševalci GRS Mojstrana in helikopter SV z dežurnim zdravnikom HNMP na Brniku so poškodovanega planinca na kraju oskrbeli, nato pa prepeljali v Splošno bolnico Jesenice.

Ob 14.21 si je na planini Lopučnica pri sedmerih jezerih, občina Bohinj, planinec poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Bohinj in helikopter Slovenske vojske z dežurnim zdravnikom HNMP na Brniku so ponesrečenca oskrbeli in s helikopterjem prepeljali v SB Jesenice.

Predviden razvoj vremena

V petek bo zmerno pretežno oblačno, sprva v zahodni Sloveniji še precej jasno. Popoldne bo tu in tam v notranjosti Slovenije možna kakšna kaplja dežja. Zvečer bo na Primorskem zapihala šibka burja. Ponoči se bo jasnilo. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla.

V soboto bo na Primorskem pretežno jasno, pihala bo šibka burja. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zapihal bo šibak do zmeren severni ali severovzhodni veter.
V nedeljo bo precej jasno, le v vzhodnih krajih bo sprva zmerno do pretežno oblačno. Pihal bo severni veter, na Primorskem šibka burja.
V ponedeljek bo pretežno jasno. Ponekod bo popoldne še pihal severni do severovzhodni veter, burja na Primorskem pa se bo prehodno okrepila.

Razmere v gorah

Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov v Julijcih ZNATNA, 3. stopnje, drugod nad 2000 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna bolj strma, pa tudi srednje strma pobočja, kjer se nad 1800 metrov lahko spontano prožijo majhni in posamezni srednje veliki kložasti plazovi, plaz kložastega snega pa lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite na mestih z napihanim snegom, ki jih je največ na vzhodnih in južnih straneh grebenov in sedel. Pod okoli 1800 metrov je snega bistveno manj, razmeroma dobro je sprijet s podlago in zato je snežna odeja tam večinoma stabilna. Manj snega je tudi v vzhodnih Karavankah.

Snežna odeja je v visokogorju večinoma mehka, predvsem na vetru izpostavljenih legah pa skorjasta. Tam je sneg tudi močno spihan, veliko je zametov. Nad okoli 1500 metrov je sneg suh ali pomrznjen, nižje pa zjutraj pomrznjen, čez dan se na sončnih legah ojuži.

V petek bo zmerno do pretežno oblačno, popoldne bodo nekateri vrhovi lahko v oblakih. Pihal bo šibak severozahodnik. Ledišče je na nadmorski višini okoli 1300 metrov. V soboto bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Pihal bo močan severni do severovzhodni veter. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 900 metrov. V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno. Pihal bo večinoma močan severni veter, ki bo v ponedeljek slabel. Temperatura v hribih in gorah bo pod ničlo.

Snežna odeja se bo le počasi sesedala in preobražala. Veter bo prenašal sneg in delal nove zamete. Veliko bo klož, zato bo možnost, da sprožite plaz kložastega snega na dovolj strmih pobočjih in na mestih z napihanim snegom, ostala ZNATNA.

27.12.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije