Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 04.12.19

04.12.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

sreda, 4. december 2019, ob 11:17, Franci Savenc, ogledov: 171

GRS Tolmin posredovala pri delovni nesreči
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 17.04 se je na območju Podbrda, občina Tolmin, pri gozdnih delih smrtno ponesrečil delavec. Posredovali so reševalci NMP Tolmin, policija in reševalci GRS Tolmin. Mrtvo osebo so prenesli do kraja, kjer jo je prevzela komunalna služba iz Tolmina.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo pretežno jasno. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nižinah v notranjosti megla, predvsem na jugovzhodu pa tudi nizka oblačnost, ki bo lahko vztrajala tudi dlje. Na Primorskem bo pihala večinoma šibka burja. Ponoči bo pretežno jasno, po nižinah bo nastala megla ali nizka oblačnost. Burja na Primorskem bo ponekod oslabela.

V četrtek bo pretežno jasno, marsikje po nižinah v notranjosti pa se bo zadrževala dolgotrajna megla ali nizka oblačnost. Burja na Primorskem bo zjutraj ponehala.
V petek in soboto bo na Primorskem in Notranjskem ter ponekod drugod v južni Sloveniji pretežno oblačno, drugje po nižinah bo po jutranji megli nekaj sonca. Zapihal bo jugozahodnik. Topleje bo.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološke napovedi Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov predvsem v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje in drugod v visokogorju pa ZMERNA, 2. stopnje. Veliko je zametov in opasti, ki se lahko predvsem na strmejših pobočjih sprožijo že pod manjšo obremenitvijo snežne odeje, s strmih pobočij se lahko kakšen kložasti plaz sproži tudi spontano.

Po ponedeljkovem sneženju je bilo včeraj suho in hladno vreme, danes pa se v višinah že segreva, a je zrak suh. Snežna odeja je še mehka in rahla, na vetru izpostavljenih legah pa močno spihana, ponekod je zaradi vetra tudi skorjasta in trša. Nižje, pod okoli 1800 m nadmorske višine je snega bolj malo, je pa pomrznjen in trd.

V sredo in četrtek bo pretežno jasno, veter bo slabel in bo jutri šibak. Ob dotoku toplejšega zraka je že danes temperatura nad ničlo nad okoli 1800 m, plast hladnega zraka z negativno temperaturo se bo postopno spuščala vse nižje in jutri bo tudi v sredogorju temperatura pozitivna. A zrak bo zelo suh. V petek bo oblačno v hribih severne Primorske in Notranjske ter na južnih obronkih Julijskih Alp, drugod bo dokaj sončno. Krepil se bo jugozahodnik.

Ob postopni otoplitvi, a suhi zračni masi, se bo snežna odeja počasi sesedala in preobražala in se stabilizirala. V petek bo jugozahodnik spet prenašal sneg in delal nove zamete. Tu in tam bo nastala tanka skorja. Nevarnost snežnih plazov se bo počasi zmanjševala. Še vedno bodo nevarna mesta z napihanim snegom na dovolj strmih pobočjih.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker